SMHI varnar för en kaoshelg med översvämningar och blixthalka – se upp om du bor här

Kraftiga regn och snösmältning riskerar att leda till översvämningar, och följs på sina håll av blixthalka. I norr väntas ymnigt snöfall.

SMHI har utfärdat flera vädervarningar för de närmaste dagarna.

Tre orange varningar för översvämningar och höga flöden är i kraft under fredagen och de närmaste dagarna framåt. De gäller Svartån vid Mjölby, Almaån utanför Hässleholm, samt Motala ström från Glan ner till Norrköping.

– Flödena i Östergötland är stora. Det kommer mycket regn och en del snö kommer att smälta vilket bidrar till flödena. För Svartån i Mjölby har vi sett att det kan komma vatten nära södra stambanan, säger Hugo Rudebeck, vakthavande hydrolog på SMHI.

Vid Almaån i Skåne har läget förbättrats något.

Översvämningsrisk i Svealand

SMHI har också utfärdat en gul varning för höga flöden i bland annat norra Stockholms län och runt Vänern, där det lokalt kan bli mycket vatten under fredag och lördag. I Svealand kan totalt uppåt 20–25 millimeter regn komma.

Längre norrut kommer nederbörden som snöfall, som kan bli ymnigt. Lokalt vid Norrlandskusten kan upp till 15 centimeter snö falla, med moddiga vägar och svårigheter för trafiken som följd.

När temperaturen sjunker finns risk för plötslig ishalka i ett stort område från nordvästra Götaland till västra Svealand och sydöstra Norrland.

– Framför allt gäller det under natten och morgontimmarna, säger meteorolog Linus Karlsson.

Håll er inne i helgen och ha koll på väderleksrapporterna.

Det kommer att bli blött. Ta hand om er.