SMHI varnar för kraftig åska – här slår nya ovädret till ikväll

Ett nytt oväder väntas dra in över delar av landet under fredagseftermiddagen och kvällen.

Nu utfärdar SMHI en varning.

”Regn eller skurar och kraftig åska rör sig in västerifrån”, skriver SMHI på sin hemsida.

De senaste veckornas högsommarvärme har kunnat avnjutas på de flesta håll i landet. Men när sommaren nu går mot sitt slut, blir vädret också mer mer ostadigt.

Så sent som häromdagen gick SMHI ut och varnade för ett oväder med åska och skyfallsliknande regn som var på väg in över landet.

Och nu, under fredagseftermiddagen och kvällen, väntas ännu ett oväder dra in.

åska, åskoväder
Foto: Pixabay

Varnar för kraftig åska

Nu har en klass 1-varning för kraftig åska, med risk för stora regnmängder och kraftiga vindbyar, utfärdats i stora delar av södra Sverige.

Varningen gäller Värmlands län, västra delen av Västra Götalands län, Dalsland, Bohuslän, Kalmar län, Kronobergs län, Blekinge län och Skåne län.

”Ett område med regn eller skurar och kraftig åska rör sig in västerifrån. Kraftigast åska med risk för stora regnmängder väntas i Bohuslän, Dalsland och västra Värmland samt i sydöstra Götaland”, skriver SMHI på sin hemsida.

SMHI:s definition av kraftig åska innefattar omfattande och frekvent åska som medför stora störningar i el- och telefontrafiken. Det kan dessutom bli mycket kraftiga vindbyar och skyfallsliknande regn.

oväder, regn
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Stor brandrisk

Efter augustiveckornas höga temperaturer har det också blivit torrt i skog och mark, vilket ökar brandrisken.

”Från Uppsala län och vidare söderut längs östra Götaland ned till Kalmar är brandrisken mycket till extremt stor. Men i samband med regnet dämpas brandrisken på många håll”, skriver SMHI.

Dela gärna informationen med dina vänner!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required