SMHI varnar för nya superhettan – risk för skogsbränder på flera håll: ”Ovanligt varmt”

Det blir värmebölja i hela Sverige i stort sett hela veckan och nu varnar SMHI för höga temperaturer.

Hittills har sommaren bjudit på riktigt bra väder och för den som gillar strålande sol och värme har vädret varit näst intill perfekt.

Men nu blir det ännu varmare och SMHI varnar för höga temperaturer i flera delar av vårt avlånga land.

– Vi går ut med våra varningar när det blir över 26 grader varmt i mer än tre dygn i sträck, och det ser det ut att bli nu. Över lag kommer det vara varmt i hela landet , säger Therese Fougman, metrolog på SMHI till Newsner.

Varmast på onsdag

Och framåt mitten på veckan pikar värmen och under onsdagen ser det ut att bli som allra varmast. Då kan det bli uppåt 33 grader från Skåne upp till Stockholmsområdet.

I Götaland och Svealand kommer temperaturen att ligga mellan 27 och 32 grader.

Foto: TT

I norr kommer temperaturerna ligga runt 26 grader, vilket det har gjort i närmare två veckor i sträck nu.

– Det har varit så varmt så länge nu. En vanlig sommar har vi en handfull dagar med över 25 grader. Nu har Norrbotten 14 dagar över 25 grader och meddelandena om varma temperaturer har uppgraderats till klass1-varningar, säger Therese till Newsner och fortsätter:

– Även om vi har haft perioder då det har varit så här varmt så känns det inte som att det har varit så här varaktigt. Nej, det känns ovanligt varmt faktiskt.

Risk för skogsbränder i flera län

Men det är inte bara glada dagar i värmen. De höga temperaturerna medför också att risken för bränder blir större. Och nu har SMHI varnat för brandrisk på flera håll. Bland annat i delar av östra Götaland, östra Svealand och nordöstra Norrland.

– När det blir såhär långa torra perioder så sprider sig branden väldigt lätt bland både trädkronor och i marken. Så det är bra att gå in och koll på vår hemsida under våra varningar. Vi uppdaterar det löpande, säger Therese Fougman till Newsner.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);