SMHI varnar för regnsmocka och åska – här drar kaosvädret in mitt i värmeböljan

Under den senaste tiden har det varit riktigt varmt på sina håll i Sverige.

Nu skickar SMHI ut flera klass 1-varningar för fortsatt värmebölja, med åskväder och risk för bränder.

Sommarvärmen innebär inte minst en tuff tid för människor i riskgrupp.

– I förlängningen kan det ge till exempel ge en ökad belastning på sjukvården, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI, till TT.

Under de senaste dagarna har temperaturen varit hög i södra Sverige.

Och det ser inte ut att bli någon förändring när det kommer till att få svalare grader i värmeböljan.

SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar runt om i landet på grund av värmen.

Det är för de som är i områden kring Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten riktar SMHI ett meddelande om höga temperaturer, där det kan bli 26 grader eller varmare.

För vissa kanske detta kan vara skönt som älskar sol och värme, men för de i riskgrupp är det extra viktigt att vara försiktig.

– Människor i riskgrupper som lider av värmen och har det svårt längtar efter att det ska bli svalt. När det inte blir det är det extra jobbigt. I förlängningen kan det ge till exempel ge en ökad belastning på sjukvården, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI, till TT.

På Gotland är det så pass varmt att SMHI gått ut med en klass 1-varning.

– Sedan igår har man haft omkring 30 grader på Gotland. Temperaturen kommer ligga omkring 30 även under onsdagen och på torsdagen, säger Therese Fougman.

Men SMHI har inte bara utfärdat varningar gällande höga temperaturen.

På andra håll i landet som Jämtlands län och Dalarnas län har SMHI också gått ut med en klass 1-varning för åska.

Sommarvärme
Foto: Shutterstock

Högsommarvärmen fortsätter

Samtidigt som åska och regnovädret drar in över Västra Götaland och delar av Mellansverige finns det en risk för skogsbränder i både norr och söder i veckan.

– Det beror dels på de höga temperaturerna, dels på att det är torrt eftersom det inte regnat på länge i de områdena där brandrisken finns, säger Therese Fougman.

Under natten till torsdag kommer regnet röra sig vidare upp över Norrland, detta gör att det väntas bli svalare temperaturer mot helgen.

När det gäller södra Sverige ser det ut som att högsommarvärmen kommer ligga kvar över helgen, samtidigt som det kan komma inslag av regnskurar på flera håll.

Åskoväder
Foto: Shutterstock

Se till att skydda er i värmen och ta hand om er! Vad tycker ni om värmeböljan? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);