FOTO: TT Nyhetsbyrån

SMHI VARNAR: Kaosväder drar in över Sverige

.

Just nu råder extremhetta på flera ställen i Europa med temperaturer uppemot 40 grader i bland annat Tyskland. Men i Sverige kan vi räkna med det motsatta – när varm och kall luft krockar. Nu har också SMHI utfärdat ett riskmeddelande för stora mängder regn och åskskurar, skriver Expressen

Det är otroligt varmt runt om Europa just nu på grund av ett högtryck som pressats in från Sahara. Flera länder har redan varnat för extrema temperaturer och risk för skogsbränder.

FOTO: Flickr

I Tyskland kan det bli över 40 grader varmt och nu har landets räddningstjänst gått ut med en uppmaning att hålla koll på personer i riskzonen, såsom barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar, rapporterar Daily Mail.

Och i Frankrike har myndigheterna lovat att installera så kallade ”kylrum” i Paris där allmänheten kan svalka sig. Skolor har också tvingats skjuta upp de nationella proven då det anses för varmt för att studera.

SMHI varnar

SMHI skickar nu ut ett riskmeddelande om höga temperaturer i södra Götaland, Halland, södra Småland, Blekinge och Skåne.

Samtidigt varnar man för kraftiga regnmängder i Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västra Götalands län. Kaosväder är att vänta i dessa områden då varm luft möter kall.
– Det är där den svalare luften krockar med den varmare luften. I ett stråk där kan det bli riktigt kraftiga åskskurar, stora regnmängder och blåsa upp rejält, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm till Expressen.

FOTO: TT Nyhetsbyrån

Kraftig blåst är på ingång.
– Det kan i samband med skurarna blåsa upp ordentligt. Men bara en kort stund. Men det kommer att blåsa så mycket så du kanske inte vill ha ett partytält i trädgården, säger hon.

Risk för skogsbränder

SMHI har tidigare utfärdat risk för skogsbränder i Västerbottens län, Dalarnas län samt alla övriga distrikt nedåt i Sverige.

Även om regnskurarna kommer lägligt så hjälper det inte landets torra områden.
– Brandrisken börjar bli en grej nu. Det är riktigt, riktigt torrt. Om det fortsätter att vara så här torrt så kommer brandrisksområdet bara öka. Främst i Götaland och Svealand. Vi skulle behöva en dag med regn men jag ser ingenting sådant tyvärr, säger Tora Tomasdottir till Expressen.

Foto: Kustbevakningen

DELA artikeln för att varna dina vänner!