SMHI varnar: Nu slår en ny snösmocka till mot Sverige

Det har verkligen varit upp och ner med vädret så här långt under vintern. Ena dagen snökaos och rekordoväder, andra dagen höga temperaturer och sol och tredje dagen minusgrader och isande kyla.

Och det fortsätter svänga.

Under onsdagen slår en ny snösmocka till över Sverige – och SMHI utfärdar nu en klass 2-varning för snöfall och mycket hårda vindbyar.

Människor boende i Västra Götaland, runtom Sjuhäradsbygden, Halland, Jönköping och Kronoberg gör nog bäst i att klä på sig ordentligt i morgon onsdag.

På tisdagsförmiddagen gick nämligen SMHI ut med en klass 2-varning för dessa områden – och förutom kraftigt snöfall med så mycket som 10-15 centimeter blötsnö väntas friska sydliga eller sydvästliga vindar svepa in och skapa vindbyar på upp till 21 meter per sekund under onsdagen.

Enligt prognosen väntas snöovädret också röra sig över bredare områden än så, om än aningen mildare. I Skåne, Blekinge, Kalmar, Öland, Gotland, Värmland, Örebro samt de östra delarna av Jönköping och Kronoberg har det utfärdats en klass 1-varning.

Snösmockan väntas kunna medföra stora trafikproblem och risk för halka – så det gäller att vara uppmärksam på omgivningen och vara försiktig om du ger dig ut i trafiken.

– Risken finns alltid. Temperaturen kommer att ligga kring nollan. Det varierar i terrängen vad det blir för temperatur på vägbanan, men snön kommer säkert att lägga sig så att det blir moddigt och dålig sikt. Även viss risk för drivbildning, säger SMHI:s meteorolog Niklas Einevik till Aftonbladet.

Dela vidare för att uppmärksamma dina vänner på det stundande ovädret.