SMHI varnar vården – farligt höga temperaturer på väg: ”Påfrestning för riskgrupper”

SMHI går ut med ett klass 1-varning om ”mycket höga temperaturer”, vilket främst riktar sig till vården och personer i riskgrupper.
Varningen gäller från onsdag och hela veckan ut.
Myndigheten har tidigare utfärdat meddelanden om höga temperaturer i södra Sverige.

Sommarvärmen har tagit ett rejält grepp om Sverige. Under måndagen hade Älvsbyn i Norrbotten årets högsta temperatur med 30,7 grader och värmen tar sig söderut i landet.

SMHI utfärdar klass 1-varning

SMHI går nu ut med en klass 1-varning ut gällande mycket höga temperaturer. I östra Norrland och östra Svealand kan det bli upp mot 31 grader under onsdagen.

värme
Foto: Johan Nilsson/TT

Definitionen av klass 1-varningen är att det är en maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, tre dagar i följd.

Den riktar sig främst sig till vården, samtidigt som det kan innebära en extra påfrestning för riskgrupper.

”Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Om prognosen ändras till en maximal dygnstemperatur som når 30 grader eller mer fem dagar i följd, alternativt maximal dygnstemperatur som når 33 grader eller mer tre dagar i följd, uppdateras varningen till en högre varningsklass”, skriver SMHI.

Höga temperaturer att vänta

Myndigheten går samtidigt ut med meddelande om att det blir minst 26 grader varmt i flera dagar framöver i andra delar av landet.

Västkusten beräknas få det något svalare. I Göteborg väntas det bli mellan 22-26 grader de kommande dagarna och i Malmö ser det ut på liknande sätt.

bad
Bildkälla: Shutterstock

Var försiktiga i det varma vädret och följ SMHI och Folkhälsomyndighetens uppmaningar. Dela gärna vidare artikeln så fler blir medvetna om läget.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required