SMHI:s nya glädjebesked – då drar riktiga vårvärmen in över landet: ”Soligt väder väntar”

Många längtar säkert efter att sommarvärmen ska dra in. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Nästa veckas prognos vittnar om att kanonväder är på ingång!

– Det är ett högtryck som håller på att etablera sig över landet och som kommer att dominera väderläget under hela nästa vecka, säger Erik Höjer-Olsen, meteorolog på SMHI, till Newsner.

Våren har efter en lång och kylig vinter äntligen nåt hela landet, med några få undantag på platser längst upp i norr.

Den meteorologiska definitionen av vår innebär att temperaturen varit över noll grader i en hel vecka.

– Det var under torsdagen som vi kunde konstatera att flera stationer i den norra halvan av landet haft en dygnsmedeltemperatur över noll grader, sju dygn i följd, säger Erik Höjgård-Olsen.

Kylig start på våren

April har varit ovanligt kall om man jämför med tidigare år. Det var framförallt i början av månaden som det var riktigt kyligt på sina håll.

– Det var ganska kallt fram till och med den sjunde april. Sedan kom värmen in över de nordligare delarna av landet och den har nu brett ut sig även över de sydligare delarna, säger Erik Höjgård-Olsen.

vår, värme, sol
Foto: Johan Nilsson / TT

Värmen slår till

Och värmen kommer att tillta, om man kan lita på prognosen. Helgen lär bli ostadig på de flesta håll men nästa vecka kommer du kunna lämna vinterrocken hemma och plocka fram solbrillorna.

– Det är mer eller mindre soligt väder som väntar, faktiskt i hela landet och under hela nästa vecka, så som prognosen ser ut just nu, säger Erik Höjgård-Olsen och fortsätter:

– I den södra delen av landet kan vi nog räkna med 10-15 grader under nästa vecka. I den norra delen av landet upp mot fjällkedjan så är vi uppe i plusgrader åtminstone dagtid, och inte särskilt många minusgrader nattetid.

Någon riktig sommar får vi däremot vänta på, åtminstone om man ska förlita sig på den meteorologiska definitionen.

– Nja, jag tror nog inte att dygnsmedeltemperaturen kommer att orka hålla sig över tio grader fem dygn i följd.

Kan vi hoppas på att det fina vädret håller i sig fram till Valborg?

– Tveksamt, jag tror att det här högtrycket börjar att ge med sig i slutet av nästa vecka. Sedan kan det säkert vara en högtrycksdominerad inledning på Valborgsveckan, men jag håller det osannolikt att det skulle ligga kvar fram till Valborg. Det är nog lite ostadigare väder som väntar då. Men det är osäkert att säga så här på längre sikt.

Hur planerar du att tillbringa nästa vecka i solen? Dela gärna med dig av dina planer i kommentarerna!