Snart kan du se 5 planeter med blotta ögat. Här är allt du behöver veta inför det häftiga fenomenet.

Det har inte hänt på flera år – men nu är det dags igen. Med start i södra Europa i morgon, och som tydligast i Sverige runt månadsskiftet, kommer du att kunna se fem planeter lysa på rad uppe på vår himmel. Med andra ord är det alltså upplagt för en av himlens stora shower.

Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus – alla kommer de framöver att vara synliga om du blickar upp mot himlen. Den ovanliga synen är en planetparad där de fem planeterna lyser med stark kraft och samtidigt ligger på rad mellan månen och horisonten.

Fenomenet har sin start i morgon, den 20:e januari, och kommer att pågå i ungefär en månad. Allra bäst chans att se planetparaden har du i Sverige runt månadsskiftet – och då ska du vara uppe tidigt på morgonen.

– Det här är ett morgonfenomen. Det är då man bäst kan se detta. Sen bör man också gå upp på en hög kulle så att man har fri sikt åt alla håll, säger Nils-Erik Olsson, tidigare ordförande i Stockholms amatörastronomer, till Nyheter24.

Bildkälla: European Southern Observatory (ESO)

planeter

Av de fem planeterna kommer den som ligger närmast solen, Merkurius, att vara svårast att se eftersom den kan dränkas i solens ljus.

Senast planeterna syntes på en lång rad var för över tio år sedan, år 2005, uppger EarthSky.org. Sajten skriver också att du kommer kunna se planeterna på kvällshimlen mellan den 13:e och 19:e augusti i år.

Så nu är det bara att gräva fram teleskopet och hålla tummarna för en klar himmel. Dela gärna om du också kommer att försöka ge dig ut för att titta på fenomenet – och om du vill ha fler liknande nyheter i ditt flöde, då klickar du bara på gilla-knappen här under.