Snöstormen på väg in över Sverige: Nu varnar Trafikverket för vinterhalka.

Det har varit relativt milt den senaste tiden men nu kommer vintern tillbaka till Sverige – och det med besked. För onsdagen, 10 februari, har SMHI utfärdat sju klass 1-varningar i södra och mellersta delarna av Sverige, och varnar för snöhalka i inre Götaland och Svealand.

Under onsdagen rör sig ett nederbördsområde från Götaland norrut över sydöstra Norrland. Det blir snö eller blötsnö över de inre delarna av landet, enligt SMHI. Det ska också bli blåsigt över Östersjön. Och halt på flera håll i landet.

Det blir halka under dagen, så ta det försiktigt på vägarna. Bild: Mostphotos.

4376092-vintervag

SMHI har även utfärdat sju klass 1-varningar för snöfall över följande områden:

• Östergötlands län.
• Västra Götalands län.
• Örebro län.
• Dalarnas län, utom Dalafjällen.
• Gävleborgs län, inland.
• Gävleborgs län, kusten.
• Västernorrlands län.

SMHI varnar också för kuling till sjöss, i princip över hela Östersjön.

De senaste veckorna har det varit milt väder i stora delar av Sverige, men våren är alltså inte här riktigt än. I stället ser det ut att bli snöoväder och kallt framöver.

– Vi har ett lågtryck som bildats väster om Biscayabukten och när det trycker in över Sverige kan det bli 10-15 millimeter nederbörd. Mest i Götaland, där man får regn i syd och snöblandat regn eller blötsnö i höglänta delar, säger väderinstitutet Solbjørg Apeland vid StormGeo till Expressen.se.

Det finns risk för problem på vägarna under dagen , så kör försiktigt. Enligt Trafikverket finns det risk för lokal snö-, is- och frosthalka i inre delarna av Götaland och Svealand, längs Norrlandskusten och i de inre delarna av norra Norrland under dagen. Och det verkar som att vintern har kommit för att stanna denna gång. Nästa vecka fortsätter vintern att bita sig fast med minusgrader, enligt prognoserna.

Vill du har fler väder-artiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.