Snöoväder och storm – så blir vädret kommande dagarna

Efter en sommar med sol och värme – nu går vi mot kallare tider.

Redan under de kommande dagarna väntas flera centimeter snö falla i landets norra delar.

På andra håll – ett ruskigt höstoväder.

– Norrbottens inland får förbereda sig på en ordentlig storm, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se, till Aftonbladet.

September har än så länge bjudit på växlande väder.

Från regn och rusk ena dagen, till sensommarvärme och temperaturer runt 20-strecket andra dagen, och så lite höststormar däremellan.

Även fortsättningsvis ser man ut att få vara beredd på det mesta. I synnerhet beroende på var i landet man befinner sig.

Här kommer snön

Om du längtar efter snö och kyla, kan du bege dig norrut de kommande dagarna. Trots att vi inte ens hunnit ta oss igenom september än, blir det snöfall redan under måndagen i Lapplandsfjällen.

Där väntas det, under de kommande dagarna, falla flera centimeter snö. Samtidigt har SMHI utfärdat en klass 1-varning för mycket hård vind med nederbörd i Lapplandsfjällen.

”Under måndagen passerar ett lågtryck norr om Skandinavien och kommer ge mycket hårda vindar i norra Lapplandsfjällen. Dessutom tidvis kraftigt regn som från kvällen övergår alltmer i snöfall”, skriver SMHI på sin hemsida.

snöoväder
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Höstoväder i inlandet

Längre in mot inlandet blir det ingen snö – men väl ett riktigt höstoväder med hårda vindar och ostadigt väder.

– Det är väl i fjällkedjan som det kommer komma snö. För inlandet väntar istället ett rejält oväder med regn och väldigt stark blåst som kommer orsaka problem, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se, till Aftonbladet.

Även i Norrbottens läns inland har SMHI utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar. Enligt väderinstitutet kan det komma att blåsa mellan 21-24 meter per sekund under måndagskvällen och tisdagsmorgonen.

storm, oväder, höst
Foto: Johan Nilsson / TT

Varmare söderut

I landets södra delar väntas dock varken snö eller höstoväder de kommande dagarna. Istället drar varma vindar in från Centraleuropa och bjuder på höga temperaturer.

– I Centraleuropa ligger det ganska varm luft just nu. När den värmen nu kommer hit kan det bli uppemot 20 grader, i södra och mellersta delarna av Sverige. Men det kommer att sjunka senare i veckan, säger Mikael Sjöstrand.

Längtar du efter höst och vinter, eller vill du ha värme ett tag till? Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela vidare så att dina vänner också är uppdaterade på vädret de kommande dagarna.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required