FOTO: TT Nyhetsbyrån

Sommarvärmen är över: Nu väntas regn och kyla – klass 2-varning utfärdad

Senaste dagarna har bjudit på ett rejält sommarväder i stort sett över hela landet. Men nu är det slut med det. Nästkommande dagar väntas nämligen kallare temperaturer och regn på flera ställen.

– Nu blir det en kamp mellan varmluften i väster och en svalare i öster, säger meteorologen Johan Groth, till Expressen.

Temperaturer över 30 grader. Så varmt var det i Göteborg på nationaldagen den 6 juni. Övriga Sverige har inte kommit upp i samma höga temperatur, men nära på.

Men nu ser det ut att vända och bli betydligt svalare i Sverige.

Slut på sommarvärmen

Prognosen visar nu att den svalare luften tränger in i landet. Åskskurar väntas under lördagen österut över Götaland och Svealand med fallande temperaturer. De östra delarna av Götaland och längre norrut väntas dock ligga kvar på samma temperaturer.

På söndagen når skurarna norra Norrland.
– Nu blir det en kamp mellan varmluften i väster och en svalare i öster, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet StormGeo, till Expressen.

Klass 2-varning i Lapplandsfjällen

SMHI har utfärdat en klass 2-varning i Lapplandsfjällen med anledning av höga vattenflöden. Nu avråder också SMHI fjällvandring i området på grund av begränsad framkomlighet.

Vattenflödena är på sällsynt höga nivåer som i snitt bara uppkommer vart tionde och vart femtionde år, rapporterar P4 Norrbotten.

Har du tröttnat på värmen? Ser du fram emot lite svalare väder och regn? Lämna din åsikt i kommentarsfältet på Facebook!