Stora vädersmockan – då drar extremhettan in över landet: ”Ny värmebölja”

Semester i år har för de allra flesta bjudit på varierade väderprognoser.

Nu under veckan har temperaturerna vänt något och en behaglig värme har grabbat tag om stora delar av landet.

Men inför mitten av augusti kan extremhettan bli ett faktum.

– Chansen eller risken, beroende hur man vill se på det – är att det kommer en ny värmebölja fram till mitten av augusti, säger Josefin Bergstedt som är meteorolog på väderinstitutet Storm till Expressen.

 Under sommarmånaderna hittills har vädret varit varierande men stora delar av landet har befunnit sig vid någorlunda stabila temperaturer.

Inför slutet av många människors semester har det under senaste veckan varit svalare, men i veckan trappas graderna på termometern upp.

Vädret under veckan

Josefin Bergstedt som är meteorolog på väderinstitutet Storm förklarar i en intervju med Expressen att Skåne, Öland, Kalmar, och Gotland kan förvänta sig ungefär 32 grader under torsdagen.

sola, försommar
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / TT

I Stockholm kommer värmen istället ligga runt 27 eller 28 grader och ha något mer moln i prognosen, under fredagen väntas ett regnstråk.

– På fredagen har vi även ett stråk med regn som rör sig över Stockholmområdet och östersjölandskapet, säger Josefine Bergstedt till Expressen.  

Övriga delar av landet kan istället förvänta sig mer normalt augusti-väder med en del skurar och temperaturer kring 20 grader.

Längre fram i augusti finns dock en risk för en rejäl värmebölja.

Vädret i augusti

Just nu upplever södra Europa extrema temperaturer och värmen har etsat sig fast rejält.

Många länder befinner sig över 40-graderssträcket och det finns nu en stor chans att denna värme slår till även över Skandinavien.

– Den här värmen nedifrån södra europa kan röra sig upp över Skandinavien fram emot mitten av augusti, säger Josefin Bergstedt till Expressen.

värmebölja, termometer, sommar, värme
Foto: Johan Nilsson / TT

I Danmark förväntar man sig nu att det kommer bli över 40 grader mellan 16-17 augusti och om prognoserna för det stämmer finns en stor risk att även Sverige får liknande väder.

– Chansen eller risken, beroende hur man vill se på det – är att det kommer en ny värmebölja fram till mitten av augusti, säger Josefin Bergstedt.  

Ser ni fram emot värmen eller tycker ni det känns jobbigt? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!