Svenska supervädret: Varmast i Europa.

Maj månad fick en brakstart med sol och värme – men lika snabbt som supervädret kom, lika snabbt försvann det igen när kyligare temperaturer letade sig in över Sverige. Nu är dock sommarvärmen tillbaka. Redan under tisdagen hänger årets värmerekord löst – med potential för temperaturer över 28 grader.  

27,4 grader i Uppsala den 9 maj gäller än så länge som årets högsta temperatur i Sverige. Men det är alltså ett rekord som kan bli slaget i dag.

– Det finns potential för det, det är inte helt omöjligt, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

Framförallt Götaland och Svealand har goda chanser att nå höga temperaturer – och enligt Aftonbladet kan vi till och med få varmast väder i hela Europa. Spanska Murcia och polska Poznan konkurrerar främst och når enligt prognoserna 27 respektive 26 grader under tisdagen, jämfört med de potentiella 28 i Sverige.

Men räkna med fortsatt svängigt väder framöver. I södra Sverige väntas det under de kommande dagarna bli 20-25 grader och sol, innan det framåt helgen sedan blir något sämre väder igen med risk för moln och regn. Samtidigt väntas det i norra Svealand och södra Norrland bli kyligt med temperaturer på 5-10 grader.

Vill du har fler väder-artiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.