Titta upp: I natt bjuder himlen på en av naturens häftigaste shower

Det väntas bli en klar och molnfri fredagsnatt över stora delar i Sverige. 

Bra tajming – eftersom en meteorskur som utlöser mängder av stjärnfall når sin kulmen den 5 maj. 

Astronomer räknar med att vi kan få se mellan 10 till 30 stjärnfall, skriver norska TV2

Maj är inte bara en underbar månad för oss som längtar efter lite mer sol och värme. 

För när vi går mot ljusare tider erbjuder också natthimlen massor av upplevelser – faktum är att maj brukar beskrivas som ett astronomiskt smörgåsbord. 

Och just mellan den 5 och 6 maj är det extra läge att titta upp mot himlen, eftersom en meteorskur besöker våra breddgrader. 

Enligt Illustrerad Vetenskap rör det sig om den relativt okända Eta Aquariderna. Meteorskuren når sin kulmen omkring den 5 maj.

© Public Domain Pictures

Precis som det stora stjärnfallet under meteorregnet Orioniderna i oktober, orsakas Eta Aquariderna av kometen Halley. Halleys komet slänger skurar av småsten och stoft efter sig när den far fram genom universum.

Det är dessa rester som brinner upp när de träffar atomosfären (i 66 kilometer i sekunden!) och är orsaken till att vi ser mängder av glittrande stjärnfall. 

Se opp!

Publicerat av TV 2 Nyhetene den 5 maj 2017

Som ni kanske hör på namnet är Eta Aquariderna uppkallad efter stjärnbilden Vattumannen.

Dessvärre kommer den inte särskilt högt upp över horisonte på vår del av jorden, vilket betyder att vi inte kan förvänta oss mer än tio stjärnfall i timmen, skriver Illustrerad Vetenskap. 

Hur ser du stjärnfallen bäst?

Stjärnfallen ska gå att se över hela världen, men bäst förutsättningar har du om du riktar blicken österut, strax före soluppgången.

© Max Pixel

Visst borde vi hjälpas åt att dela denna information vidare, så att alla kan få chansen att spana efter glittrande stjärnfall? 

Klicka bara på knappen nedan – dina vänner kommer att tacka dig efteråt!