Underbart! I helgen visar sig vårsolen från sin bästa sida i Sverige.

Som vi tidigare har berättat så bekräftade SMHI på måndagskvällen att våren officiellt hade gjort intåg på ett par svenska väderstationer. Sedan dess har flertalet svenska stationer runt om i landet hakat på det härliga vårvädret – och lagom till helgen finns det goda chanser att åter få dram fram solglasögonen och njuta av solen. Så härligt!

Vårkänslan har den senaste tiden smugit sig på rejält i vårt avlånga land. Med ljusare dagar och smältande snö ser det också ut som att resten av veckan kommer vara solsäker på många håll.

– På det stora hela ser det hyggligt ut för södra delen av landet. Det är bara svaga vindar och ganska klart väder att vänta, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm, till Expressen.

Även SMHI konstaterar att det blir en hel del sol i veckoslutet.

”Solen får chans att visa sig från sin bästa sida”, skriver de på sin hemsida och konstaterar att dagslängden för solen nu sträcker sig till så mycket som 9 timmar i norr och nästan 10,5 timmar i söder.

Det kommer däremot inte vara särskilt mycket värme att tala om under resten av månaden – i alla fall inte under nätterna. Det lär därför dröja innan den meteorologiska våren, där dygnsmedeltemperaturen ska ligga över noll grader sju dygn i sträck, når fler svenska väderstationer.

”Med dagstemperaturer på bara någon eller några få plusgrader lär dygnsmedeltemperaturen knappast hålla sig över noll under sju dygn i följd vilket är kravet för att meteorologisk vår skall anses råda”, skriver SMHI.

Vill du har fler väder-artiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.