Väderkaos under årets första vardag: Köldrekord och kraftiga vindar

Årets första vardag kan bli utmanande vädermässigt både i söder och norr. SMHI varnar för hårda till kraftiga vindar i Skåne och Jämtlandsfjällen.

Längst i norr slogs köldrekord på tisdagsmorgonen.

Blåsigt och blöt snö i söder, köldrekord i norr. Arkivbild.
Blåsigt och blöt snö i söder, köldrekord i norr. Arkivbild.

För nordöstra Skåne har SMHI utfärdat en gul varning för blötsnö och tilltagande ostvind som kan bli frisk till hård i byarna. För Jämtlandsfjällen gäller också en gul varning, då det blåser hårt till mycket hårt på kalfjället. Vindhastigheten kan uppgå till 22 sekundmeter.

Riktigt besvärligt väder väntas till onsdags- och torsdagsdygnen. SMHI har utfärdat en orange varning för delar av nordöstra Skåne, södra Kalmar län och stora delar av Blekinge. Där väntas kraftigt snöfall och blåst.

– Vi har ett lågtryck som närmar sig från Nordsjön och Danmark. Det för med sig kraftig snöfall över södra Götaland, i kombination med tilltagande vind. Det är blåsigt i dag (tisdag), men det blir blåsigare i morgon, säger meteorolog Emma Härenstam vid SMHI.

Längst i norr är det rejält kallt, dock utan SMHI-varningar. Däremot har tågoperatören Vy ställt in tåg mellan Kiruna och Luleå under tisdagen.

– Det finns inga fordon som får gå i minus 35 som det är just nu och vi gör det för passagerarnas säkerhet, sade Christer Berglund, affärschef på Vy, till TT på måndagskvällen.

På tisdagsmorgonen mellan klockan 7 och 8 hade Nikkaluokta, väster om Kiruna och öster om Kebnekaise, –41,1 grader. Det är den hittills lägsta temperaturen i landet för denna vintersäsong, enligt SMHI.

Ytterligare två stationer rapporterade in temperaturer under 40 minusgrader på tisdagsmorgonen: Karesuando hade –40,9 grader och Kvikkjokk-Årrenjarka –40,4 grader.

Men det är en bra bit kvar till de –52,6 grader som uppmättes i Vuoggatjålme i mellersta Lapplandsfjällen i februari 1966. Köldrekordet har alltså stått sig i snart 58 år.

TT NYHETSBYRÅN