Värsta snöovädret – sedan 1905

Snökaoset i Stockholm har som följd dragit med sig problem för bilister, problem för kollektivtrafiken och problem för skolorna. Nu bekräftar också SMHI att snöovädret är det värsta som Stockholm upplevt i november – på 111 år.

– Det handlar om rekordnivåer, på torsdagsmorgonen blir det officiellt, säger Stina Kihlgren, meteorolog vid SMHI, till DN.

Det var under onsdagen som snökaoset slog till med full kraft mot Stockholm med omnejd. Alla bussar ställdes in, flygtrafiken från Arlanda fick stora problem, och flera skolor tvingades stänga, så att barnen kunde ta sig hem.

”Vi vet från snöfallet för fem år sedan att det kan bli svårigheter att ta sig hem på eftermiddagen annars. Skolan står öppen så de elever som inte har bussförbindelse kan stanna kvar på skolan eller komma tillbaka till skolan om det inte kommer någon buss”, skrev en av skolorna som har stängt, Eklidens skola i Nacka, i ett mejl till föräldrarna enligt Aftonbladet.

Susanna Acosta är en av många personer som drabbats av kaoset. När hon pratar med DN är hon upprörd.

– Bussarna är inställda, skolorna har drabbats, trafiken är en säkerhetsrisk. Staden tar inte snöröjningen på allvar, men myndigheterna har mage att ta betalt för tullavgifter, säger Susanna, som hade fastnat med sin bil i en snödriva, till DN.

Men man ska ha i åtanke att snösmockan mot Stockholm inte är en normal sådan. Av allt att döma är det en rekordnotering. Vid 7-tiden på onsdagsmorgonen hade det fallit 21 centimeter snö, enligt SMHI:s beräkningar. Och senare på dagen var den inofficiella noteringen 30 centimeter. Det skriver DN.

– Och därefter fortsatte snön att falla. Det har kommit mellan 30 och 40 centimeter totalt. Sannolikheten är väldigt stor för att det blir ett nytt rekord, säger SMHI:s meteorolog Stina Kihlgren.

Den tidigare toppnoteringen för Stockholm i november månad? Den är från 1985 på 29 centimeter. Det betyder att Stockholm inte har drabbats av ett sånt här snökaos redan i november sedan SMHI började mätningarna för 111 år sedan.

För att inte missa fler vädernyheter så är det bara att trycka på gilla-knappen nedanför.