SMHI:s varning: Vintersmocka på väg in – kan bli 20 centimeter snö

Första advent kan bjuda på snötäckt mark såväl i söder som i norr, rapporterar SMHI.

Under torsdagen väntas cirka tio centimeter snö falla över Värmland, Dalarna och Gävleborgs inland.

I helgen kan det bli temperaturer kring nollan eller minus i hela landet.

Under onsdagen drar ett nederbördsområde in från sydväst, vilket ger regn i Götaland och snöfall i delar av Svealand och norrut.

– Vi har mild och fuktig luft över Götaland och södra Sverige, samtidigt som vi har kall luft i norra Sverige. Det är på gränsen mellan de här luftmassorna vi har det här nederbördsområdet med regn i södra och östra delarna av Svealand, men från mellersta Värmland och norrut så är det snöfall, säger Therese Gadd på SMHI, till Expressen.

20 centimeter snö

En klass 1 varning för snöfall i Gävleborg, Dalarna och norra Värmland har utfärdats och på flera håll kan uppemot 10 centimeter snö falla under torsdagen.

– På många håll kommer det bli 5-10 centimeter och lokalt kan det bli uppemot 10-20 centimeter fram till fredag, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på vädertjänsten Klart till Aftonbladet.

Första köldknäppen i syd

Mot veckoslutet drar kall luft söderut över landet, och i syd kan man uppleva säsongens första köldknäpp.

Helgen bjuder mestadels på uppehåll med klart och kallt väder på flera håll. I söder landar temperaturen på mellan 0–3 plusgrader under lördagen, medan det blir 10–15 minusgrader längst i norr.

Dela gärna för att andra ska ta del av hur vädret blir resten av veckan!