Vi vill varna känsliga läsare… Så här blir vädret i valborg.

Strunta i solkrämen, men glöm inte paraplyet. Enligt SMHI:s prognos blir det ostadigt väder över hela landet – både på valborgsmässoafton och 1:a maj.

valborg_bild

Foto: Åstorps Kommun, Flickr. 

Efter en vecka med härligt vårväder över stora delar av landet är det dags att återgå till verkligheten. Den kommande veckan är det lågtrycken som dominerar, från Götaland till Norrland.
– Den här veckan har vi inget högtryck som håller borta lågtrycken, säger meteorolog Marcus Sjöstedt på SMHI.
Det ostadiga vädret kopplar greppet om landet redan i början av veckan. Och det finns stora risker för regn under valborgsmässoafton.
– Götaland får räkna med en hel del moln och regn i de västra delarna. Temperaturen ligger runt 10 grader, säger Marcus Sjöstedt.
Svealand, framför allt de östra delarna, kan få sol i början av torsdagen. Men även här ökar molnigheten under dagen och risken för regn framåt kvällen. Mysfaktorn kan alltså bli hög – om du stannar inomhus.
– Det blir runt 10 grader även i Svealand, säger Marcus Sjöstedt.
Norrland får också en hel del moln under dagen. Temperaturen här ligger från enstaka minusgrader längst i norr till cirka 10 grader i sydost.
Det ostadiga vädret fortsätter sedan den 1:a maj.
– Det kommer bli regn på många håll och snöfall i de nordligaste delarna. Och temperaturen blir liknande den på torsdagen, säger Marcus Sjöstedt.
weatherpal.se kan du läsa mer om vädret just nu och de kommande dagarna.

Jämfört med i fjol är prognosen en besvikelse för de södra delarna av landet. Då hade till exempel Lund nära 20 grader varmt. Men för de norra delarna av landet blir årets valborg och 1:a maj betydligt varmare än förra året.
– Det blev i fjol en markant gräns i höjd med Uppsala. Där kom det snö, medan de södra delarna hade riktigt soligt och varmt väder, säger Marcus Sjöstedt.

Vill du har fler väder-artiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.