Vintern blir betydligt kallare än väntat enligt forskarna

Brrr! Nu gäller det att köpa underställ och raggsockor. Enligt nya rön från forskare kommer vinter bli betydligt kallare än vad man tidigare trott.

 Det började med ett jättesnöfall i början av november kommer fortsätta med en vargavinter, anledningen är ett ovanligt väderfenomen – ”polarvirveln” är för svag.

”Vår uppfattning om den här vintern var lite ur kurs” säger metrologerna vid The Weather Company.

Det var ingen hejd på gnället från stockholmarna för någon vecka sedan när snön hälsade på, men kanske var det inte så konstigt med tanke på att det var det värsta snöfallet huvudstaden upplevt sedan 1905.

Nu har amerikanska forskare vid det ansedda The Weather Company förutspått att det kalla vädret kommer hålla i sig och att vintern i hela Norden och norra Europa blir kyligare än väntat.

 – Det kallare mönstret som började i oktober har hållit i sig in i november, det är ett ganska klart tecken på att vår ursprungliga uppfattning om den här vintern var lite ur kurs, säger doktor Todd Crawford, chefsmeteorolog vid The Weather Company på sajten.

Anledningen till kylan är att polarvinden, ett vindsystem som under vintertid uppkommer i atmosfären ovanför polarområden på en höjd av 10-80 kilometer varit mycket svagare än normalt.  

När det inträffar får kylan fritt fram att rasa över norden. Så bered er på rubriker som ”Nu är polarkylan här” och ”Se upp för den arktiska kylan” i vinter. 

Själv kommer jag att göra som mina norrländska kollegor och sätta på mig ett par extra långkalsonger och gå till jobbet som vanligt.

Var med och dela den här artiklen så kan vi varna Stockholmarna i tid om att det blir vinter!

Vill du har fler väder-artiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.