Småbarnsmamman om rädslan: ”Hur går det att leva utan sin mamma?”

Tess Ekberg och David Hjertén gör tillsammans den populära föräldrapodcasten ”Världens sämsta föräldrar”. De finns även här på Newsner, i bloggformat. I dag skrivet Tess öppet och sårbart om rädslan över att förlora sin mamma, och sorgen över att inte få hälsa på henne.

Exakt när som helst går mitt hjärta sönder. Denna förbannade tid av rädsla och coronamörker. Står knappt ut längre.

I hela mitt liv har min go-to, när jag varit ledsen, varit min lilla mamma. Och att inte få träffa henne nu när jag behöver henne som mest är nästan outhärdligt. Vi kan inte ringas heller då hon är svårt sjuk i altzimers och bor på ett äldreboende.

Men jag måste vara stark för jag är en mamma och mina småtjejer behöver mig. Men numera ser dom mig gråta dagligen, och dom vet exakt vad som händer när jag inte längre kan hålla tillbaka tårarna. ”Saknar du mormor nu mamma?” .

Ja, om jag gör. Varenda sekund. Är så rädd att förlora henne, att aldrig få träffa henne igen. För om inte corona tar henne så gör sjukdomen snart det oavsett. Men hur går det till att leva utan sin mamma? Kommer jag klara att hålla ihop då? Hur förbereder man sig?

Tröstar mig med att människor i årtusenden tvingats förlora sina nära, och då ska väl jag också klara det. Men är rädd och svinledsen över hur det blivit nu.

Livets gång. Som jag hatar den frasen. Hatar den! Fuck livets gång! Varför är livet inte för evigt? Varför kan det inte finnas nått botemedel än mot altzimers, mot corona, mot cancer och all annan skit som dödar oss?
Idag fick jag, som många andra dagar, en bild på mamma av min hjältinna som jobbar på mammas boende. Smset löd ”Idag är hon pigg, stark, frisk och glad!”.

Tack. Nu kan andas igen. Lite till och lite till. För det är väl så vi får ta vårt liv nu. En förmiddag och en eftermiddag i taget. Men snälla lilla mamma, om du hör mig, håll ut tills vi ses igen okey? Jag älskar dig ♥️ / Din Tess