Småbarnspappans ärliga ord – efter besvikelsen: ”Förväntningarna raseras…”

Tess Ekberg och David Hjertén gör tillsammans den populära humorpodcasten ”Världens sämsta föräldrar”. De finns även här på Newsner, i bloggformat.

I det senaste inlägget skriver David om konsten att hantera förväntningar när man som förälder längtat efter en semester som ofta inte innehåller någon vila alls.

Sommaren ändå hörni. Denna gudagåva till årstid där de allra flesta av oss får möjlighet att vara lediga och vila ut. Är man en familj så ska det ju bli så underbart att bara få vara tillsammans, lediga från både jobb, skola och dagis.

Under våren byggs förväntningarna upp kraftigt ju närmre sommaren man kommer, allt ska ju hinnas med. I det finaste av väder ska det badas, grillas, umgås, sova ut, leka, slappna av, hinna läsa ett antal böcker och gärna besöka ett nöjesfält eller två. Allt i härlig symbios där hela familjen får ta sin plats och umgänget sker helt utan bråk, argumentationer och tråkigheter.

”Kliver in som någon slags grannfejds-medlare”

Plötsligt slår dock verkligheten an och hela listan på förväntningarna raseras som i ett nafs. Jag vet ett man inte ska klaga, det är en ynnest att få vara lediga under ett antal veckor tillsammans och njuta av varandra, vuxna som barn. MEN kan väl i alla fall få EN. MINUT. AV. AVKOPPLING?!
Det ropas ”pappa” från alla håll, överallt ska jag vara med. Och behöver jag inte vara med och gräva så kan man ge sig fan på att barnen börjar bråka med varann så man likt Robert Aschberg måste kliva in som någon slags grannfejds-medlare.

Såhär pågår det sen, dag ut och dag in fram till man står där igen på kontoret en dag i augusti och är så fruktansvärt tacksam att få vara tillbaka på jobbet! Känslan att få rutiner i vardagen igen, hänga med vuxna människor och inte springa runt som butlern Carson i Downton Abbey dagarna i ända är obeskrivligt underbar.

Nu är kl 11.20 på en av de första semesterdagarna. Det fina vädret som fanns med bland förväntningarna lyser med sin frånvaro och har gett plats för regn och blåst. Bråken har redan avlöst varandra – ni vet – för många människor på lite för liten yta – ute blåser vi ju bort tyvärr så där går inte vara. Bada går inte, det är för kallt. Nöjesfälten är stängda pga Corona och böcker har jag inte ens tagit med.

Soliga hälsningar från en förälders perspektiv i sommar-Sverige.

David Hjertén

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);