Tess förlorade sin alzheimersjuka mamma efter covid-19: ”Bottenlös sorg”

Tess Ekberg och David Hjertén gör tillsammans den populära föräldrapodcasten ”Världens sämsta föräldrar”. De finns även här på Newsner, i bloggformat.

I dag skriver Tess ett känslosamt och starkt inlägg om sorgen av att precis ha förlorat sin mamma, som var sjuk i alzheimer.

Covid 19 tog min mammas liv 😭🙏🏻🕊

Älskade fantastiska lilla mamma. För en vecka sen tog du ditt sista andetag. Så sjuk i alzheimer, men corona gav dig den sista knuffen in i himlen.

Jag förstår att du valde att gå nu men mitt hjärta svämmar ändå över av djup sorg och saknad. Du gav mig livet, var min stora trygghet, min bästa vän och min största supporter.

Jag gråter inte oavbrutet utan pendlar mellan tre ytterlägen; helt i dvala med ett hårt tryck över bröstet, till helt normal och steker pannkakor till mina små prinsessor, till ett tillstånd av totalt bottenlös sorg och storgråt.

Men ett kan jag lova dig lilla mamma; jag kommer resa mig igen och i allt gör framöver så kommer jag att hedra dig. Men också sakna dig exakt varenda nanosekund tills vi ses igen i Nangijala. Som jag älskar dig lilla mamma! Tack, tack för allt.

Foto: Privat

Alzheimer är en hjärnsjukdom som funnits i över 100 år och som ingen överlever.
Världshälsoorganisationen WHO klassar demenssjukdomar som ett av världens största hälsoproblem. Drygt 47 miljoner människor är drabbade och ett nytt fall upptäcks var 3:e sekund. Man räknar med att antalet demenssjuka i världen kommer att ha tredubblats fram till år 2050. Detta beror bland annat på att livslängden har ökat och det är i första hand äldre som drabbas.

Hjälp forskningen framåt med ditt bidrag!
Alzheimerfondens kontonummer är:
Plusgiro 90 11 19-8 Bankgiro 901-11 98
Swish 90 111 98

I söndags spelade vi in ett nytt poddavsnitt då jag valde då att hylla mamma för den storhet hon var. Lyssna gärna!