106-åriga mysteriet ”Blood Falls” får sin lösning – chockar hela forskarvärlden

Att vår värld är full av otroliga naturfenomen är ingen nyhet, men vissa saker är uppenbarligen svårare att förklara än andra. 

År 1911 gjorde forskare på Antarktis en märkvärdig upptäckt som skulle komma att gäcka expeter i decennier.

Mitt bland isen i glaciären Taylor forsade vad som såg ut att vara ett blodrött vattenfall.

Sedan dess har platsen kallats för ”Blood Falls” men det är inte förrän nu, 106 år senare, som hemligheten bakom den djupröda färgen avslöjas.

Forskarna grubblade länge över som det unika vattenfallet sin färg. Det finns inga alger eller annat som skulle kunna färga vattnet, och länge såg naturfenomenet ut att förbli ett mysterium.

Men ett forskarteam från University of Alaska-Fairbanks har nu med hjälp av hypermodern teknik kommit fram till den banbrytande sanningen.

Tack vare en speciell radarmetod kan det fastställas att vattnet består av järn och mycket salt vatten.

Järnet oxideras i kontakt med syre och gör att vattnet får den här speciella färgen, som liknar blod.

© The Weather Channel/Twitter

Radarn kan även kan även fastställa att vattnet kommer från en 300 meter djup och 1,5 miljoner år gammal källa som flödar under glaciären Taylor.

En häpnadsväckande upptäckt, minst sagt. Men det är även banbrytande inom forskningsvärlden, då det visar att vi även i extremt kalla glaciärer kan hitta flytande vatten.

Något som tidigare i princip setts som omöjligt.

Bloodfalls 3
© The Weather Channel/Twitter

Det är verkligen fascinerande att denna gåta fick en lösning så här 106 år efter upptäckten – och att det var en 1,5 miljoner år gammal källa som låg bakom hade nog forskarna knappast trott.

© Wikipedia Commons

Dela gärna detta om du vill att fler ska läsa om det fascinerande mysteriet med ”Blood falls” och om du tycker att moder jord är fantastisk!