11 oväntade saker du förmodligen inte visste om diamanter.

Vi människor har fascinerats av diamanter i flera tusen år. Deras popularitet fortsätter bara att öka, men vad vet vi egentligen om dyrgriparna vi har på våra smycken? Här har vi samlat spännande historier om några av världens mest omtalade och kända diamanter.

1. Den mytomspunna diamanten som sägs kasta en förbannelse över sin ägare.

Hope-diamanten är inte vilken diamant som helst. Denna dyrgrip sägs nämligen kasta en förbannelse över sin ägare. Historien säger att kung Louis XIV dog kort efter att han bar diamanten, och att de personerna han lånade ut diamanten till också mötte samma öde. Hope-diamanten finns idag att beskåda på National Museum of National History i Washington, och värderas till 350 miljoner dollar. Jag skulle inte hålla i den om jag vore dig…

Hope-diamanten

Bildkälla

2. Jag kan knappt fatta hur mycket den här diamanten vägde när den hittades.

Den största diamanten som någonsin grävts fram är den så kallade Cullinan-diamanten som hittades av Frederick Wells i Sydafrika 1905. Cullinan-diamanten vikt var otroliga 620 gram (3106 karat). Cullinan-diamantens delades till slut i nio namngivna diamanter. Den största, kallad ”The Great Star of Africa”, är idag monterad i spiran som tillhör de brittiska kronjuvelerna.

Cullinan-diamanten

Bildkälla

På Guldfynd finns något för alla – få inspiration i julklappsletandet här. Just nu erbjuds ringen med 29 diamanter till ett härligt julpris med 2000:- rabatt! (Annons från Guldfynd) Klicka här för att gå till webbshoppen.

3. Diamanter har många olika användningsområden, jag visste inte det här.

Diamanter används inte bara till vackra och glänsande smycken, dessa dyrgripar har även andra användningsområden som man kanske inte visste om. Faktiskt är det så att 90 procent av alla diamanter används inom industrin. Diamanternas hårda yta och förträffliga förmåga att avledda värme gör att de är perfekta att använda när man ska borra eller skära. Diamanter är det hårdaste ämne som förekommer i naturen.

Industri

4. Diamantfynd i Sverige, kan det verkligen vara möjligt?

Diamantfynd i Sverige hör verkligen inte till vanligheten, men det har faktiskt hänt. I början av 2000-talet var Bengt Berglund som så många gånger tidigare ute med vaskpannan i en bäck i Tornedalen. Bengt såg två stenar som glimmade till extra mycket, och mycket riktigt visade det sig att han hade hittat två diamanter. Visst bli man sugen på att gå och köpa en vaskpanna och ge sig ut till närmaste bäck?

Bäck

5. En 14-årig pojke hittade den första diamanten i Sydafrika, av en lyckosam slump.

Sydafrika är ett av länderna där det har hittats allra flest diamanter. Det första diamantfyndet sägs ha ägt rum 1867. 14-årige Erasmus Jacobs satt och vilade under ett träd när han såg något glittra till. Ovetande om vad han hittat så använde Erasmus stenen i ett spel. En dag kom en vän till familjen, Schalk van Niekerk, på besök. Han hade hört talas om stenen och Erasmus mamma sa att han fick ta med sig den om han ville. Stenen visade sig sedan vara en diamant på 21,25 karat, och jag gissar att mamman ångrade sig ganska snabbt när hon fick reda på det.

Sydafrika

6. Världsstjärnan har världens dyraste förlovningsring.

När Jay-Z skulle köpa en förlovningsring till Beyonce höll han inte direkt i plånboken. Valet föll på en diamantring i 18 karat. Priset för denna dyrgrip landade på drygt 42 miljoner svenska kronor.

Beyonce

Bildkälla

På Guldfynd finns något för alla – få inspiration i julklappsletandet här. Just nu erbjuds ringen med 29 diamanter till ett härligt julpris med 2000:- rabatt! (Annons från Guldfynd) Klicka här för att gå till webbshoppen.

7. Från kol till glimrande smycken, så här går det till när diamanter bildas.

Det många inte vet är att diamanter från början faktiskt är kol. Diamanter bildas långt ner under jorden på 15-20 mils djup, när kol kristalliseras under väldigt högt tryck och hög temperatur.

Kol_MP

8. Stor diamant såldes för fyndpriset 1 dollar, den affären hade jag inte sagt nej till.

Charles Wood var i full färd med att gräva en ny brunn när han påträffade en för honom underlig sten. År 1876 var det tuffa tider i den amerikanska staden Eagle, och ovetande om stenens värde sålde han den för 1 dollar. Det skulle senare visa sig att stenen var en diamant på 16,25 karat. Köparen sålde den då vidare för 700 dollar. Eagle-diamanten, som den kom att kallas, hamnade till slut på det amerikanska naturhistoriska museet. Men efter att den blev stulen 1964 är det idag ingen som vet var den finns.

Eagle-diamant

Bildkälla

9. Dagens läxa: ropa inte hem världens dyraste diamant om du inte kan betala.

I november 2013 gick diamanten ”The Pink Star” under klubban vid en auktion på Sotheby’s i Genève. Köparen Isaac Wolf ropade hem diamanten på 59,6 karat. Priset? 83 miljoner dollar. Problemet var bara att att Wolf inte kunde betala för sig, och idag är Pink Star fortfarande kvar hos Sotheby’s.

Auktion_MP

10. Miljardärens 7-åriga dotter fick superdiamant i present.

Fastighetsmagnaten Joseph Laus från Hongkong köpte diamanten ”Blue Moon” för det nätta priset 420 miljoner kronor under en auktion tidigare i år. Dagen innan köpet hade Joseph Laus ropat hem en rosa diamant för 250 miljoner kronor. Vad han gjorde med diamanterna? Båda två sägs vara presenter till hans 7-åriga dotter. Jag undrar hur hon reagerade när hon fick de tidiga julklapparna.

HKpresent_MP

11. Svensk forskare var först med att komma på hur man skulle göra konstgjorda diamanter.

Att hitta diamanter ute i det fria är ju inte helt lätt. Den svenske uppfinnare Baltzar von Platen började med sina försök att göra konstgjorda diamanter under 1930-talet. Idén var densamma som när diamanter bildas naturligt: kol kristalliseras under väldigt högt tryck och hög temperatur. Von Platens adept Erik Lundblad övertog sedan hans arbete, och 1953 lyckades han framställa världens första konstgjorda diamant.

B_von_Platen_1960_wikipedia

Bildkälla

På Guldfynd finns något för alla – få inspiration i julklappsletandet här. Just nu erbjuds ringen med 29 diamanter till ett härligt julpris med 2000:- rabatt! (Annons från Guldfynd) Klicka här för att gå till webbshoppen.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna