11 saker ALLA kan göra för att rädda planeten.

I slutet av januari i år varnade Stockholm Resilience Centre för att vi nu befinner oss i riskzonen för vad jordklotet klarar av. I Stockholm släpper varje invånare ut tre ton växthusgaser varje år i genomsnitt. Det är lätt att känna sig maktlös när man hör den här faktan, men faktum är att det är lättare att hjälpa vår planet än vad många tror. Det skulle verkligen göra skillnad om fler personer gjorde de här enkla vardagssakerna.

enerfy_presenterar

 

1. Var försiktig med hur du använder vatten.

Många använder mer vatten än de egentligen behöver. Om man låter vattenkranen stå på samtidigt som man borstar tänderna slösas hela 6 liter i minuten! Om man borstar tänderna i tre minuter har man slösat 18 liter.

Källa: Hyresgästföreningen. Foto: Leo/Flickr.

Du kan spara både tid och pengar genom att köra mer miljövänligt. Enerfy är prylen som hjälper dig att hålla koll på hur energisnålt du kör. Med Enerfy kan du spara 4000 kronor om året i bränslekostnader. Just nu får du 500 kronor i rabatt här. (Annons från Enerfy)

sinks1200x830

2. Sopsortera.

Om man sopsorterar bidrar man till att minska energiåtgången när nya saker tillverkas. Man sparar till exempel 95 procent energi genom att återanvända aluminium. Det kan vara värt att tänka på nästa gång man slänger en aluminiumburk!

Foto: epSos.de/Flickr Källa: Avfall Sverige.

sopsortera

Koppla upp dig mot bilen via telefonen och ta reda på hur miljövänligt du kör. Enerfy är prylen som ger dig all information du behöver veta om hur du kör. (Annons från Enerfy)

3. Låt inte datorn stå på under natten.

Stäng av datorn när du inte använder den istället för att låta den vara i viloläge. Om du har den avstängd hela natten sparar du 40 wattimmar under natten, jämfört med om du hade haft den på viloläge.

Foto: gillicious/Flickr. Källa: 50 ways to help the planet.

dator

Det har aldrig varit så lätt att köra smart som nu. Enerfy hjälper dig att analysera din bilkörning och spara 4000 kronor om året i bränslekostnader. Just nu: 500 kronor i rabatt. (Annons från Enerfy)

4. Släck lamporna.

Att släcka lamporna innan man lämnar ett rum är en vana som de flesta tycker är lätt att vänja sig vid. Det drar energi att stänga av och sätta på lamporna också, så en bra riktlinje är att stänga av lampan om du ska vara borta från rummet i mer än 15 minuter.

Foto: Les Chatfield Källa: 50 ways to help the planet.

lampa1200x630

Koppla upp mobilen mot bilen och få svar på hur bra du kör. Enerfy är hjälpmedlet som talar om för dig hur miljövänlig just din bilkörning är. (Annons från Enerfy)

5. Handla mer på second hand.

En studie från 2013 visar att 1,6 miljoner ton utsläpp av växthusgaser sparades in under 2012, bara tack vare second hand-försäljningen på Blocket under året.

Källa: Svenska Miljöinstitutet

loppis1200x630

Spara 4000 kronor om året i bränslekostnader med Enerfy. Enerfy är produkten som hjäper dig att få bättre koll på din bilkörning. (Annons från Enerfy)

6. Laga maten smartare.

Se till att använda lock när du kokar upp vatten. Det allra bästa är att använda en vattenkokare. En vattenkokare drar hälften så mycket energi som om du hade kokat upp vattnet på spisen.

Källa: Miljöportalen.

ugnen1200x630

Med miljösmarta produkten Enerfy kan du spara 4000 kronor om året i bränslekostnader. Just nu: Få 500 kronor i rabatt här. (Annons från Enerfy)

7. Tvätta smartare.

Använd inte mer tvättmedel än vad du verkligen behöver, och tvätta gärna i så låga temperaturer som möjligt. Om man har tid och möjlighet att hängtorka tvätten så är det ett gyllene tips. En familj som torktumlar sin tvätt fyra gånger per vecka gör av med el för 800 kronor varje år, jämfört med familjer som hängtorkar sin tvätt. Ett torkskåp av äldre modell som står i en tvättstuga kan göra sig av med lika mycket energi som en normalstor villa under ett år.

Källa: Hyresgästföreningen.

laundry1200x630

Koppla bilen med din mobiltelefon. Hjälpmedlet Enerfy ger dig all information du behöver för att köra smartare. (Annons från Enerfy)

8. Ät mer vegetarisk mat.

Kött är den typen av mat som har störst påverkan på klimatet. En vegetarisk rätt med samma näringsvärden som en kötträtt påverkar klimatet hälften så mycket. Om du tycker att det är ett för stort steg att sluta äta kött helt kan det ändå vara en god idé att försöka planera in en eller flera vegetariska måltider varje vecka.

Källa: En miljon små steg – tips för en bättre miljö.

vegetariskmat1200x630

Utmana vännerna om vem som kör bäst. Enerfy är produkten som ger svar på frågan om vem som kör smartast och mest miljövänligt. Den kan hjälpa dig att spara 4000 kronor om året i bränslekostnader. Just nu: Få 500 kronor i rabatt när du beställer produkten här. (Annons från Enerfy)

9. Välj med omsorg i matbutiken.

Det finns flera saker du kan göra i mataffären för att handla mer miljövänligt. Försök att köpa så mycket ekologiskt och närproducerat som möjligt. Välj gärna matvaror som har mindre förpackning runt sig och välj alltid kranvatten före vatten på flaska när du har möjlighet. Flaskvattnet har ofta transporterats långt från andra länder.

Källa: Miljöportalen

mat1200x630

Svenskarna kör allt sämre. Enerfy är hjälpmedlet som ger dig svar på hur energisnålt du kör. (Annons från Enerfy)

10. Kör smartare.

Lär dig att köra bränslesnålt. Till exempel: Låt inte bilen stå på tomgång och hoppa över växlar när du kan. Läs på hur du kör mer bränslesnålt och försök hålla dina nya vanor.

Källa: Snål bil/Motormännen.

bilen1200x630

Analysera din bilkörning i mobilen med hjälp av Enerfy. Prylen hjälper dig att köra mer miljövänligt. Just nu får du 500 kronor i rabatt när du beställer produkten från Enerfy. (Annons från Enerfy)

11. Frosta av frysen.

En frys som inte är avfrostad drar dubbelt så mycket energi som en avfrostad. I längden blir det väldigt mycket onödig energi som spills, så ha det i åtanke och frosta av frysen regelbundet! Man kan också minska energiförbrukningen med 20 procent bara genom att städa och dammsuga bakom frysen. Damm och smuts gör att det blir varmt bakom frysen, och mer energi krävs för att hålla igång den.

Källa: En miljon små steg.

frys1200x630

Undrar du hur miljövänlig din bilkörning är? Enerfy hjälper dig att koppla mobilen till bilen. Du får svar på allt du vill veta om din bilkörning. (Annons från Enerfy)

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna