11 saker du inte visste om pussar. Det här borde vi göra varje dag.

Att pussas är inte bara mysigt, det kan även rädda liv. Här är 11 saker du antagligen inte visste om kyssar men absolut borde veta. Puss!

1. Två av tre lutar huvudet till höger när de pussas.

En rapport som publicerades i Nature visar att vi är mer benägna att luta huvudet åt höger än åt vänster när vi pussas. En forskare från Ruht University i Tyskland analyserade 124 par och hela 65 procent lutar huvudet till höger.

kyssbild_1_liten

2. Världens längsta kyss pågick i mer än två dagar.

Det thailändska paret Ekkachai och Laksana Tiranarat slog 2013 världsrekord i att kyssas. I hela 58 timmar, 35 minuter och 58 sekunder varade den långa pussen. Försök slå det om du kan!
Bildkälla: theepochtimes.com

Kyssbild_2

3. När du hånglar bränner du 26 kalorier i minuten.

Du kan faktiskt säga att du tränar när du hånglar. När du kysser någon aktiveras totalt 146 muskler, 34 ansiktsmuskler och 112 posturala muskler och du förbränner 26 kalorier i munuten.
Bildkälla: www.giphy.com

4. De flesta minns sin första kyss bättre än sitt första ligg.

Forskaren John Bohannon vid Butler Universitetet frågade 500 personer om deras viktigaste minnen i livet, där ibland deras första kyss och när de blev av med oskulden. Första kyssen slog överlägset allt.

Kyssbild_4_2_liten

5. Ingen vet varför vi pussas.

Att byta saliv är ju egentligen en konstig sak att göra. Så varför gör vi det? Den största teorin är att kyssas är ett sätt för oss att byta information om varandra och att ta reda på om det kan vara en potentiell partner.

kyssbild_5

6. I vissa länder är det olagligt att pussas.

Antropologer har upptäckt vissa kulturer i Asien, Afrika och Sydamerika där människor inte kysser varandra alls och på vissa platser i världen, USA till exempel, är det olagligt att kyssas på offentliga platser.

kyssbild_6

7. En kyss kan faktiskt rädda liv.

En forskning som gjordes under 1980-talet visar att män som kysser sina fruar innan de går hemifrån lever länge, är med om färre bilolyckor och har högre inkomster än gifta män som inte gör det.

kyssbild_7

8. Kyssar håller oss friska.

Kyssar kan faktiskt hjälpa oss att hålla oss friska. När vi byter saliv med varandra boostas vårt immunförsvar. Saliven spolar bort de farliga bakterierna och när våra hjärtslag ökar vidgas blodkärlen, vilket sänker blodtrycket.

kyssbild_8

9. Ordet kyss kommer från ljudet som uppstår när vi pussas.

Ordet ”kyss” kommer från det gamla engelska ordet ”cyssan”, men ingen vet riktigt var ifrån ”cyssan” kommer. Men man kan anta att det kommer från ljudet som uppstår när vi pussas.

kyssbild_9

10. Det hjälper mot stress och får oss att känna oss trygga.

Att kyssas är även bra för stresshormonerna i kroppen. Det sänker stresshormonet kortisol och får dig att känna dig trygg och säker. Ju längre du är tillsammans med någon desto lägre kortisol får du.

kyssbild_10

11. En kyss ger samma effekt som droger.

En kyss sänder samma signalsubstanser till hjärnan som till exempel intensiv träning eller droger. Detta gör att hjärtat slår snabbare och andningen blir djupare och oregelbundna.

kyssbild_11

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna