13 delar på den mänskliga kroppen som kommer att försvinna i framtiden

13 delar på den mänskliga kroppen som kommer att försvinna i framtiden

I det första kapitlet av Människans härledning och könsurvalet identifierade Charles Darwin ungefär ett dussin kroppsdelar som han glatt beskrev som ”värdelös, eller nästan värdelös”.

Darwin katalog var dock långt ifrån fullständig – våra kroppar kryllar faktiskt med delar som vi inte behöver, både på utsidan och insidan.

Låt oss ta en titt på några av dem!

1. Kroppshår

Hår på bröstet
Shutterstock

Våra ögonbryn hjälpte till att hålla svetten borta från våra ögon, skägg spelade en lika viktig roll i sexuellt attrahera det motsatta könet. Men allt annat hår på människokroppen tjänar ingen speciell funktion, skriver Illustrerad Vetenskap.

2. Bihålorna

Bihålor
Shutterstock

Det finns olika teorier om varför vi har bihålor, men inget vet riktigt säkert. En del tror att det minskar skallens vikt och vissa säger att det underlättar syreupptaget i lungorna.

3. Öronmuskler

Öronmuskler
Shutterstock

För vissa djur, såsom kaniner, elefanter och hundar, är det livsviktigt att kunna röra på öronen för att lyssna efter bytes­djur eller fiender. En del människor kan också vifta på öronen ganska bra, men i princip är våra öronmuskler helt utan funktion.

4. Visdomständer

Visdomständer
Shutterstock

De tidiga människorna fick tugga växter, blad och rötter för att få tillräckligt med kalorier för att överleva, därför behövde våra förfäder visdomständer.

Människan kan ha 4 stycken totalt, men 25 procent av svenskarna saknar en eller flera av dessa värdelösa tänder.

Jag, som har dragit ut visdomständer, hoppas att detta blir första att försvinna från denna lista!

5. Blindtarm

Blindtarmens funktion var länge okänd, men nu vet man att den kan spela en roll för immunsystemet. Men man klarar sig precis lika bra utan det.

Hos djur som äter mycket gräs och växter är blindtarmen relativt sett mycket större – en fingervisning om att vi en gång i tiden också var gräsätare?

6. Handflatans långa muskel

Shutterstock

Denna långa smala muskel (Palmaris longus) som går från armbågen till handleden, men saknas hos 11 procent av världens befolkning. Den var viktigt när vi hängde och klättrade mycket, men idag har den ingen större funktion – om du inte är kampsportare eller bergsklättrare.

7. Manliga bröstvårtor

Manlig bröstvårta
Shutterstock

Mäns bröstvårtor är överflödiga. De kan härledas till den för könen gemensamma organbildningen på fosterstadiet. Den innefattar bland annat bröstvårtor, som därför finns kvar hos män. Män saknar dock i allmänhet nödvändiga nivåer av prolaktin för producera bröstmjölk.

8. Gåshud

Gåshud
Shutterstock

Gåshud kan vara både skönt och lite otäckt – rent tekniskt är det hårsäckarna som drar ihop sig så att hårstrået reser sig upp. Men detta saknar helt effekt för människan idag.

9. 13:e revbenet

Shutterstock

Vissa människor har faktiskt 13 par revben, liksom våra närmaste släktingar, schimpanserna. De flesta av oss har 12 revben, men 8 procent av alla vuxna har ett extra par.

Kanske är det en rest från den gången människan gick på fyra ben, ingen vet riktigt säkert.

10. Tårna

Shutterstock

Forskarna har funnit att människor brukade gå och balansera mer på mitten av sina fötter, men nu har vi gradvis börjat att balansera mer mot sidan av vår stortå. Men studier visar också att vårt centrum för balansen fortfarande skiftar inåt. Människor har tidigare förlitat sig mycket på tårna för att hålla och kontrollera sin balans, men det kan alltså vara på väg att ändras. Om denna trend fortsätter upp, kommer vi inte längre att behöva tårna.

11. Blinkhinna

Shutterstock

Kolla på pilen ovan – där sitter nämligen blinkhinnan, eller tredje ögonlocket som det också kallas. Idag har den ingen funktion, men det var tidigare ett genomskinligt ögonlock som ”drogs för” i skydd mot allt möjligt. Reptiler och fåglar har fortfarande det.

12. Darwins knöl

Wikipedia

Darwins knöl är en liten utbuktning som ofta kan finnas på öronmusslans bakre rand; den anses motsvara själva spetsen på djurens öra. Det är alltså ett litet hudveck på örat som cirka 11 procent av världens befolkning har – men ingen skulle nog gråta om det försvann.

13. Nyckelbensmuskeln

Shutterstock

Det är intressant att det finns muskler i kroppen som inte har någon egentlig rörelse att utföra. Denna lilla muskel, som sträcker sig under axeln till nyckelbenet, skulle vara bra om människor fortfarande gick på alla fyra. Vissa människor har en, vissa har ingen, några har två. Märkligt, eller hur?

Visst är det häftigt hur vi människor­ har utvecklats genom årmiljonerna? Slumpvisa förändringar som visat sig vara positiva har ärvts vidare, dåliga mutationer har dött ut. Och så lär det även fortsätta! 

Dela gärna vidare denna artikel på Facebook om du vill bjuda dina vänner på lite intressant information!