20-åring lanserar världens första maskin som ska rensa haven från plast och skräp.

Att göra rent världshaven från plast är en mycket svår och kostam uppgift. Men en 20-åring tror sig ha lösningen. Nu lanserar han världens första maskin som ska rensa haven från plast och skräp, skriver IFL Science.

Man beräknar att det produceras och slängs 300 miljoner ton plast varje år. Och man beräknar att 5 biljoner av plastsaker flyter omkring på världens alla hav just nu. Det förstör bland annat djurlivet, man uppskattar bland annat att en miljon havsfåglar dör varje år på grund av platsföroreningar. Att städa upp från alla plastsaker är extremt svårt och kostsamt. Men 20-åringen Boyan Slat tror nu att han har hittat lösningen.

20-åringen är vd för The Ocean Cleanup Boyan Slat och har designat världens första maskin för att göra rent världshaven från plast. Maskinen är gjord så att den flyter på vattnet och plockar upp skräp och plast. Den möter sedan upp ett annat typ av fartyg som tar över allt skräp. Organisationen The Ocean Cleanup har gjort många undersökningar och säger att deras nya metod för att ta bort plast är både tekniskt och ekonomiskt genomförbart.

plast

The Ocean Cleanup, som är 2000 meter lång, kommer att vara den längsta flytande konstruktionen i havet, skriver IFL Science.
Den planeras att sättas i kraft i början av 2016 utanför Japan, och där kommer den att hålla till under de två kommande åren.
– Att ta hand om världenshaven sopor är en av de största miljöutmaningar mänskligheten står inför i dag. Detta kommer inte bara bidra till renare vatten och kuster, det är även ett viktigt steg mot vårt mål att städa upp det stora stillahavssopsområdet, säger Boyan Slat, enligt IFL Science.

Jag blir verkligen inspirerad av entreprenörssjälar som jobbar och kämpar för att förbättra miljön på jorden. Heja!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna