Mystiska fyndet i Östersjön har förbryllat forskarna sedan 2011.

För 5 år sedan gjorde dykarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg en mystisk upptäckt på 90 meters djup i Östersjön. De hittade en cirkel med en diameter på 60 meter och fyndet förbryllade en hel forskningsvärld. Under åren har flera teorier lagts fram om vad det egentligen är som ligger där på botten, men ingen kan fortfarande förklara ”Östersjömysteriet”.

Den 19 juni 2011 upptäckte en dykargrupp från Ocean X Team föremålet på Östersjöns botten. Vrakletarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg tog bilder på upptäckten och fyndet fick stor spridning i både svensk och utländsk media.

Upptäckten fick smeknamnet ”ufot i Östersjön”, mycket på grund av att det liknande ett rymdskeppet.

oceanexplorer.se

Peter-o-Dennis1

Föremålet ligger på runt 90 meters djup och har en diameter på ungefär 60 meter. Det reser sig tre till fyra meter från botten och har en form som liknar en svamp med rundade kanter.

oceanexplorer.se

press1

Oklarheterna kring den mystiska cirkeln har gjort många forskare skeptiska. På ytan av fyndet har man på en plats hittat en rund, slät utbuktning och på en annan ett mörkt hål.

oceanexplorer.se

utan1

En del tror att detta bara är en naturlig stenformation, andra hävdar att det kan vara en del av en ubåtsfälla från andra världskriget.

Fyndet har också gett upphov till alternativa teorier, flera anser att det rör sig om en farkost från en annan planet.

youtube.com

Skarmavbild 2016-01-08 kl. 11.05.24

Dykarna själva föreslog att vulkanisk aktivitet kunde vara en förklaring. Det har tillbakavisats av maringeologer, då området inte haft någon sådan aktivitet på flera miljoner år.

youtube.com

Skarmavbild 2016-01-08 kl. 11.04.47

Vissa fynd från dykarna tyder på att föremålet legat på platsen i 14 000 år.

”Då skulle det kunna vara gjort av människor förr i tiden. Före istiden låg det ju en sjö där Östersjön ligger nu och föremålet finns vid kustremsan”, har dykaren Dennis Åsberg tidigare berättat för Expressen.

Han får medhåll från Martin Jakobsson, maringeolog vid Stockholms universitet.
”Jag har sagt det tidigare och står fortfarande fast vid det – det verkar vara ett geologiskt objekt som legat där länge.”

youtube.com

Skarmavbild 2016-01-08 kl. 11.09.51

Men faktum kvarstår. Ingen vet säkert vad det är som ligger där nere på Östersjöns mörka botten.

”Jag är väldigt skeptisk till det hela, så svårt borde det inte vara att ta reda på vad det verkligen är. Man kan göra sådana dokumentationer på det djupet”, säger Johan Rönnby, professor i maritim arkeologi vid Södertörns Högskola, till Expressen.

youtube.com

Skarmavbild 2016-01-08 kl. 11.22.27

Vad tror du det att det kan vara? Jag har ingen aning, men visst är det lätt att låta tankarna skena iväg. Nu har det varit väldigt tyst om den här cirkeln ett bra tag, jag undrar verkligen om vi någonsin kommer få ett svar… Dela gärna vidare om du tyckte detta var intressant!