5 alldeles för vanliga (o)vanor som kan orsaka inflammation i magen.

När man vaknar på morgonen både känns och ser magen alltid bra mycket plattare ut än senare under dagen. Jag har alltid trott att det beror på att man äter oftare under dagen jämfört med när man ligger och sover sju-åtta timmar. Men uppblåst mage kan också vara ett tecken på en inflammation. Känns magen svullen eller uppblåst kan det bero på ett överflöd av luft i matsmältningssystemet – som är ett resultat av dåliga kostvanor. Här är fem vanor, eller ovanor, som kan orsaka en inflammation i magen.  

1. Du äter livsmedel du är intolerant eller allergisk mot

Intolerans mot livsmedel, till exempel gluten, kan ge problem med hälsan. Bland annat magen. Om du märker att du har en irriterad mage kan det vara en idé att dubbelkolla så du inte är intolerant mot något livsmedel. Det är bättre att uppsöka läkare än att försöka experimentera med att utesluta livsmedel själv.

2. Du äter bearbetade livsmedel

Processade livsmedel innehåller mycket natrium som är en av de främsta orsakerna till vätskeretention i kroppen. Det kan också orsaka inflammation i magen. Välj hellre naturliga livsmedel och laga maten från grunden själv. Ät också mer frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

3. Du dricker läsk

Läsk innehåller inte bara mängder med socker, den är även helt fri från näringsämnen och innehåller substanser som kan orsaka matsmältningsproblem. Både gasen i kolsyran och sötningsmedlet har en negativ inverkan. Drick i stället vatten och naturliga juicer.

4. Du äter precis innan du lägger dig

Ja jag vet, ibland blir man vrålhungrig precis innan läggdags. Men middagen som är en huvudmåltid bör intas tre-fyra timmar innan sängdags. Att äta precis innan man lägger sig kan orsaka inflammation i magen. Om nöden faller på efter middagen är det bäst att äta något litet och lättsmält. Ät också en nyttig frukost för bättre matsmältning.

5. Du äter för snabbt

Ända sedan vi var små har vi fått höra att man ska äta långsamt och tugga ordentligt. Men tyvärr är många vuxna dåliga på att efterleva det. Äter man för snabbt är det lätt att svälja mycket luft som kan leda till inflammation i magen. Lösningen är enkel: kasta inte i dig maten och tugga ordentligt.

Källor: Steg för hälsa, Doktorn.com, Må Bra, Vårdguiden, Må Bra och Magakuten.

Jag tror att många är medvetna om dessa punkter, och vet att det är ohälsosamt med läsk, bearbetade livsmedel och att stressa i sig maten. Men ibland är det lätt att glömma bort och falla in i gamla (o)vanor. Så tänk på detta och dela gärna vidare till dina vänner med magbesvär. En hälsosam livsstil för både dig och magen gladare!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna