5 fantastiska fördelar med att äta broccoli så ofta du bara kan.

När jag var liten var broccoli ingen höjdare, men med åren har jag verkligen lärt mig att tycka om det. Speciellt som ett tillbehör för till exempel lax med potatis. Dessutom har jag ibland gjort en broccoligratäng med ost och det är ju alldeles strålande gott. Förutom att broccoli är gott så är det också nyttigt. Det vet väl varenda människa. Men hur nyttigt är det egentligen och vad händer om vi äter det så ofta vi bara kan? Väldigt nyttigt och väldigt bra saker, visar det sig. En viktig sak att komma ihåg när man äter broccoli är att den bör ätas färsk eller upptinad annars kan den tappa mycket av sina naturliga näringsämnen.

1. Minskar risken för cancer.

Broccoli är en korsblommig grönsak full viktiga näringsämnen. Bland annat B-vitaminkomplex, vitamin K, järn, zink och annat. Otroligt nog kan 100 gram broccoli ge dig över 100% av det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin. Det innebär att broccoli faktiskt innehåller mer vitamin C än apelsiner. Utöver dessa egenskaper visar studier att broccoli kan motverka kolorektal cancer, prostatacancer samt bröstcancer. Broccoli innehåller fytonäringsämnen och sulforaphane. Kemikalier som är vetenskapligt bevisade att kunna förebygga cancer och även förhindra att cancerceller växer i kroppen.

2. Förbättrar synen och ögonhälsan.

Broccoli innehåller rikliga mängder riboflavin. Ett ämne som påverkar ögonens förmåga att hantera ljusförändringar. Den är också rik på två karotenoider som hjälper ögat att undvika inflammationer, irritation och förbättrar ögats allmänna hälsa.

3. Motverkar diabetes.

Broccoli innehåler mycket fibrer som minskar kalorierna i kroppen och därigenom motverkar diabetes. Ungefär 1 dl av den korsblommiga grönsaken ger 5 gram fibrer – och endast 50 kalorier.

4. Minskar risken för tidigt åldrande och risken för kroniska sjukdomar.

Broccoli är väldigt rikt på antioxidanter och stärker därigenom kroppens immunförsvar. I förlängningen skyddar det oss mot att åldras i förtid och minskar risken för att drabbas av kroniska sjukdomar. Som redan nämnts kan 100 gram broccoli ge dig mer än det rekommenderade dagliga intaget av viktiga vitamin C.

5. Stärker skelettet.

Visste du att broccoli innehåller lika mycket kalcium som ett glas mjölk? Kanske inte, men nu gör du det. Dessutom är den rik på kalium. Två ämnen som hjälper oss att bibehålla skelettets styrka och stadga.

Källor: UAMS / Nutritiondata / Newworldencyclopedia / Steg för hälsa.

Nu blir det ännu mer broccoligratäng framöver! Dela gärna dessa fantastiska nyheter med dina vänner.