5 nyttiga anledningar till att dricka mycket fläder i sommar.

Sommaren är bara runt hörnet och vad är väl godare på sommaren (förutom klassikern jordgubbar, så klart) än fläder? Fläderblommor eller -bär i saft, te, smoothies och marmelad smakar verkligen sol, värme, ljumma kvällar och semester. Ät dock inte råa bär, de är giftiga och måste kokas. Fläder är inte bara gott, det sägs också vara bra för kroppen och har funnits inom folkmedicinen i århundraden. Det sägs att fläderbusken inom vissa kulturer har använts för att hålla onda andar borta. Enligt tidningen Land finns inte särskilt mycket forskning som bekräftar fläderns potentiella hälsoeffekter – men det finns ändå många som är övertygade om dess positiva egenskaper. Här är fem saker som sägs vara bra med fläder.

1. Hjälper mot förstoppning

Fläderns blommor och bär kan hjälpa mot förstoppning, skriver Land. Enligt Herb wisdom har fläderbären en laxerande effekt.

2. Kan lindra klåda

Bladen användes förr för att lindra klåda, skriver Land, medan Sacred earth skriver att man kan hälla i ett avkok på fläder i badet för att lugna irriterad hud.

10935860--


Bildkälla: Mostphotos

3. Är urin- och svettdrivande

Fläderblommorna anses vara urin- och svettdrivande, skriver Rendryck. Förr brukade men brygga te på blommorna och teet verkade sedan svettdrivande vid förkylningar och feber, skriver Naturligt om hälsa.

4. Är slemlösande

Enligt Land kan både blommor och bär lösa upp slem och motverka hosta. Dessutom ingår bärextrakt i receptfria läkemedel mot förkylning, enligt tidningen. Till exempel har Apoteket en brustablett med fläderbärsextrakt.

4979028-mixed


Bildkälla: Mostphotos

5. Motverkar virus och stärker immunförsvaret

Fläderbären anses innehålla ämnen som kan hjälpa till att motverka virus och stärka immunförsvaret. De är också rika på C-vitamin. En studie publicerad i The journal of alternative and complementary medicine visar att fläderbärsextrakt kan förkorta influensa med flera dagar, och enligt en annan studie utförd i Shanghai kan bärextraktet lindra de första influensasymtomen. Den israeliska virologen Madeleine Mumcuoglu har gjort det till sin livsuppgift att forska om fläderbärens läkande effekter.

Land skriver att fläderbär också kan bidra till sänkta blodfettnivåer, att de anses ha antiinflammatoriska egenskaper och att blommorna kan hjälpa till att reglera blodsockret.

Kom ihåg att det inte finns mycket forskning som bekräftar fläderns positiva egenskaper, men om man tycker att det är gott är det ju bara att passa på av njuta av fläder så mycket man kan i sommar 🙂 Och huskurer är alltid värda att prova.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna