5 vanliga näringsbrister som gör att du äter för mycket

Visst känner du igen dig, efter en härlig lunch så kommer suget på något gott. Du försöker stålsätta dig, säger nej rakt ut 20 gånger, för att inom några minuter finna dig i kassan på Pressbyrån med en Cloetta mjölkchoklad i handen.

Men var inte för hård mot dig själv! Det beror antagligen inte på att du har dålig karaktär, utan du lider förmodligen brist på viktiga spårämnen, som vitaminer, mineraler och antioxidanter. Nu till de goda nyheterna – med de här enkla tipsen tar du kontrollen över ditt ätande, död på dina onyttiga ”cravings” och stärker kroppen på samma gång! Här är 5 vanliga spårämnen som du kan ha brist på.

1. Kalcium och Magnesium

Låga nivåer av de här två mineralerna – som ofta går hand i hand – gör att ditt sug efter socker och salt når oanade höjder. Sugen på choklad? Då är det högst troligt att du har brist på magnesium. 

Lösningen: Boosta dina Kalcium-nivåer genom mjölkprodukter som yoghurt, fil och ost. Det går utmärkt med sardiner och mörkgröna grönsaker (hej broccoli!) också. Magnesium får du enkelt i dig om du äter nötter, frön, mjölkprodukter och broccoli. Som vi sa, Kalcium och Magnesium trivs bra tillsammans!

Broccoli
Broccoli – eller Supergrönsaken

2. B-Vitamin

Denna klassen av B-vitamin är viktig för den hjälper din kropp att motverka och tåla stress bättre. Typerna B1 och B5 hjälper binjurarna att fungera ordentligt, medan B6 och B9 får dig på bättre humör. I perioder av hög stress så går dessa vitaminer åt snabbt i kroppen, och när du är stressad så är det lättare att äta för mycket, och av fel saker. Tycker du om kaffe så ska du absolut se till så du fyller på med extra B-vitamin för koffein käkar B-vitaminerna till både frukost, lunch och middag.

Lösningen: Kött, fisk, mjölkprodukter och mörkgröna grönsaker (hej broccoli!) fyller på ditt B-vitamin ordentligt. Bananer, avokado, äggula, kyckling, lax och yoghurt är packade med B-vitamin. Stora sallader är din absoluta vän när du ska få i dig B-vitamin!

Salmon
Sallad med lax, fylld med B-vitamin

3. Zink

Det är väldigt vanligt med låga nivåer av denna mineralen, bland äldre människor och personer som stressar mycket (vem gör inte det?). Brist på zink får dig inte att äta för mycket per se, men brist på zink påverkar dina smaklökar och får dig att salta och sockra i allt större doser vilket inte är bra i längden.

Lösningen: Denna mineralen är inte så lätt att hitta, men finns i hög utsträckning i animaliska produkter som ostron, krabba, lever, mörkt kycklingkött. Det finns även (fast i mindre nivåer) i ägg, gröna ärtor och nötter. 

4. Järn

Har du brist på järn i kroppen, så är det inte konstigt att munnen vattnas av bara tanken på en blodig stek eller en 200-grammare från den lokala grillen.

Lösningen: Spring till grillen! Kött, fågel och fisk innehåller järn. Om du även får i dig torkad frukt, cashew-nötter, pumpakärnor och fullkornspasta så är du hemma. För att garantera att kroppen enkelt tar upp järnet från maten, se till att kombinera med C-vitamin (tänk stek med spenat..)

5. Omega-3

Om du kommer på dig själv att rusa till pizzerian klockan 23 en vanlig tisdag-kväll, så är sannolikheten stor att kroppen skriker efter omega-3.

Lösningen: Sikta in dig på animaliskt omega-3 (det finns växtbaserat också) för att få i dig omega-3. Lax, sardiner och tonfisk på burk. Känner du någon som har frigående höns, och som säljer ägg? Grattis isåfall! En höna som vistats ute värper ägg som kan ha upp till 600 mg av omega-3 per ägg, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget. 

Ägg
Ägg från frigående höns – Omega-3 i kubik

Hoppas du tyckte om tipsen. Gilla och dela gärna om du precis som jag känner att det är dags att ta kontroll över livet. Att få i sig rätt saker via maten är i alla fall en bra start.