5 vetenskapliga anledningar till varför du borde ta ett glas champagne idag.

Champagne är inte bara gott, det finns också också en rad andra fördelar med att dricka denna förgyllda dryck. Så länge du inte överdriver konsumtionen kan du få många bra hälsofördelar genom att ta ett glas champagne lite nu och då. Och så här på internationella champagnedagen, den 28 oktober, kan det väl inte vara fel att påminna om varför lite bubbel gör susen?

1. Champagne kan förbättra ditt minne och hjälpa mot demens.

En studie från University of Reading har undersökt champagnens effekter på minnet. Den visade att champagne innehåller fenoler, något som stimulerar signaler i hjärnan och i förlängningen kan hjälpa oss att minnas bättre. Fenoler kan även motverka åldersrelaterade minnesproblem, som till exempel demens. (Läs mer här)

2. Champagne kan göra dig smartare.

2964133803_b450c3ffbd_b

Studier har visat att ett glas champagne då och då kan förbättra det spatiala minnet. Det är det som lär oss hitta, orientera oss och förmågan att lösa svåra uppgifter och beräkningar.

3. Champagne innehåller färre kalorier än både rött och vitt vin.

11630600995_08a48a4d6c_k

Ett normalstort glas består av omkring 80 kalorier, jämfört med ett glas rött som ger runt 120 kalorier.

4. Champagne är lika bra för hjärtat som rött vin.

Champagne tillverkas av både gröna och blå druvor och därför innehåller resveratrol. Det är en kraftfull antioxidant som ska ha positiva hälsoeffekter, däribland för hjärthälsan. Champagne innehåller också ytterligare en antioxidant, polyfenol, som är bra för hjärtat. (Källa 1, källa 2)

5. Det finns bra alternativ Champagne.

champagne-374753_640

Många ryggar nog till när de hör ordet champagne och tänker att det är väldigt dyrt. Det finns förstås olika prisklasser, men ofta är cava eller prosecco billigare alternativ. Både cava och prosecco har visat sig innehålla alla de goda antioxidanterna som finns i champagne. (Källa)

Bildkälla 1, Bildkälla 2

Gilla gärna Bubbelbibeln om du vill ha fler inlägg om bubbel i ditt flöde.