6 mysterier i ditt liv som vetenskapen aldrig kunnat förklara.

Vi har kommit långt i att förklara världen omkring, men fortfarande finns vissa fundamentala saker som vetenskapen inte lyckats ge oss svar på. Och kanske kommer vissa saker för alltid vara dolda för oss. Här är 6 av de sakerna som ständigt påverkar våra liv som forskarna fortfarande inte kan förklara.

1. Sexuell fortplantning.

Det finns ett flertal hypoteser kring hur sexuell fortplantning har uppstått, men det är svårt att stärka dem med experiment och fenomenet fortsätter att vara en av evolutionsbiologins tuffaste uppgifter. De många nackdelarna jämfört med asexuell reproduktion gör det svårt för forskare att förklara varför fenomenet förekommer bland så pass många arter.

Bild: Imgur

mystik3

2. Varför vi dör…

Allt biologiskt dör, men det finns egentligen ingen fastslagen vetenskaplig förklaring till varför det måste vara på det viset. Det finns ledtrådar som bland skulle antyda att det förklaras av att vi samlar på oss genetiska brister.

Bild: Imgur

himlen

…3. och vad som händer efteråt.

Döden inträffar i två stadier: Först klinisk död, då vi slutar att andas och hjärtat slutar pumpa blod. Sedan biologisk död, då cellerna börjar brytas ned och hjärnan slås ut. Vad som händer när vi väl är döda däremot, kan ingen riktigt säga säkert.

Bild: Imgur

mystik7

4. Mörk materia.

Mörk materia är en form av materia som inte avger elektromagnetisk strålning och därför inte kan observeras på normalt sätt. Det finns observationella bevis för den mörka materiens existens men man vet inte vad den består av.

Bild: Imgur

mystik6

5. Varför vi drömmer.

Att vi drömmer kan vem som helst slå fast vid, varför vi har dem har dock visat sig betydligt svårare att hitta svaret på. Teorier om det har kommit i tusentals: Som att det hjälper oss att bearbeta saker undermedvetet till att det visar på saker i vår framtid.

Bild: Imgur

drom

6. Hur djur hittar rätt.

Många djur och insekter flyr under sina liv från förändrande temperaturer. Vissa djur kan vandra eller flyga tusentals kilometer för att sedan återvända dit de började. Olika djur använder olika navigeringsmetoder. Men forskare gäckas fortfarande av frågan hur otränade djur, säsong efter säsong, vet vart de ska ta sig.

Bild: Shutterstock

shutterstock_120024208

Måndagen den 7 september klockan 21.55 är det premiär för TNT:s nya serie ”PROOF”, där vi får följa kirurgen Carolyn Tyler (Jennifer Beals) i hennes jakt efter svaret på frågan ”Vad händer efter döden?”. Här kan du läsa mer om PROOF. (Annons från TNT)

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.