7 fantastiska anledningar att fortsätta läsa pappersböcker.

I dag är det kanske både enklare och smidigare att läsa böcker i mobilen, på datorn eller läsplattan. Men jag tror att vi fortfarande är många som läser pappersböcker och det visar sig att det är någonting som vi borde fortsätta med. Forskning visar att det gör oss snällare, smartare och till och med kan minska risken för Alzheimer.

1. Du blir smartare

En studie genomförd vid University of Edinburgh och King’s College London visar att barn som läser böcker får ett större ordförråd och kan därför prestera bättre på intelligenstester när de blir äldre. Studier från University of California visar också att barnböcker exponerar ditt barn för 50 procent fler ord än vad TV gör. Dessa studier är gjorda på barn och ungdomar, men precis samma sak gäller naturligtvis för vuxna.

2. Din hjärna blir snabbare och starkare

Spring eller ta en promenad och dina ben blir starkare. Läs och din hjärna blir starkare. Svårare än så är det inte! Med regelbunden läsning förbättras minnet och det blir enklare att behålla hjärnans styrka och snabbhet. Det bekräftas också av forskning.

3. Du blir snällare

När vi läser en historia om ett människoöde kan vi känna igen oss själva i personers berättelser. Dessa känslor gör oss mer empatiska och reflekterande. Därför är det bra att läsa mycket skönlitteratur. Enligt en artikel i Science finns forskning som visar på detta gör oss mer empatisk mot våra medmänniskor.

4. Du blir mindre stressad

Att hitta sätt att hantera stress kan vara ett problem för många av oss. Men från och med nu ska jag läsa i en god pappersbok varje kväll. Detta efter att jag läst vad neuropsykologen David Lewis sagt till The Telegraph. Han menar att det bästa sättet att koppla av från oro och vardagsstress är att förlora sig i en fängslande historia. Tesen om att läsning reducerar vår stress stödjs också av forskning. En studie vid University of Sussex från 2009 kom fram till att bara av att läsa en bok i sex minuter kan reducera vår stress med upp till 68 procent.

5. Du sover bättre

Brukar du ligga och surfa på mobilen innan det är dags att sova? Det kanske inte är den bästa lösningen på att förbereda kroppen för sömn. En studie vid University of Texas visar att ljuset från skärmen kan skada din sömn. Forskningen stödjer också det faktum att barnen inte borde använda en läsplatta, dator eller mobil före läggdags. 54 procent av barn som sover nära en skärm stänger ögonen upp till 20 minuter senare än de som inte har en skärm i närheten.

6. Du minskar risken att få Alzheimer

Läsning är klockren hjärngympa som håller vår hjärna stark och alert högre upp i åldrarna. Om man detta görs regelbundet löper man 2,5 gånger mindre risk att utveckla Alzheimer, enligt forskning. Annan trevlig och positiv hjärngympa kan vara att till exempel sticka, pyssla eller lägga ett pussel.

7. Du inspirerar dina barn

Med alla dessa fördelar att läsa pappersböcker borde vi också inspirera våra barn att göra detsamma. Och inte bara det, vi borde också läsa högt för våra barn. Helst ska man fortsätta med detta ända upp i mellanstadie-ålder för att de senare ska inspireras att fortsätta läsa själva, visar ny forskning.

Visst finns det så mycket posivit med att läsa pappersböcker och lägga ifrån sig mobilen? Dela gärna med dig av listan om du tycker att fler borde veta detta.