7 goda skäl till att dricka mer öl

Goda nyheter för alla ölälskare!

Forskare har funnit 7 hälsofrämjande egenskaper som du får av att dricka öl.

Så nu du kan höja ditt glas med gott samvete… 

Public Domain Pictures

Kan minska risken för hjärtsjukdomar

Personer som dricker måttliga mängder öl löper 19 procent mindre risk att dö under en specifik tidsperiod, jämfört med de som inte dricker någon öl alls.

Samma forskare kom fram till att de som nobbar öl löper 56 procent högre risk att dö av hjärtsjukdomar, till skillnad från oss som unnar sig ett glas då & då. 

Shutterstock

Du blir smalare

Gillar du öl med hög alkoholhalt? Det kan faktiskt göra dig smalare, enligt professorn Tim Spectors studie vid King’s College London. Till exempel hävdar han att belgisk öl är väldigt bra för magen.

Även ämnet xanthohumol, som finns i öl, tros kunna motverka övervikt och åldersrelaterade förändringar, enligt forskare vid Oregon State University. 

Bra för benstommen

Lite öl är även bra för din benstomme. Mörkt öl rikt på kisel, ett ämne som är viktigt för uppbyggnaden av vårt skelett. Det framgår av en studie i Journal of the Science of Food and Agriculture

Mindre risk för njursten

Enligt Clinical Journal of the American Society of Nephrology så löper människor som drinker en flaska öl om dagen 41 procent mindre risk att drabbas av njursten.

Läsk? Det ökar riskerna.

Shutterstock

Kan skydda hjärnan mot Alzheimers

Xanthohumol är som sagt ett ämne som finns i öl. Det ämnet motverkar inte bara övervikt, utan kan också skydda hjärnan mot sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.

Enligt forskare kan öl till och med göra dig smartare. Problemet? Du måste dricka runt 3 500 pints om dagen

Öl = vitaminrikt

”Du skulle bli förvånad över hur många nyttiga vitaminer det finns i öl”, säger österrikaren Dr Stephan Domenig till Huffington Post.

I öl finns också mineralerna fosfor, jod, magnesium, kalium och en hel del kalcium.

Shutterstock

Kan fungera som solskyddsfaktor

Öl som är gjord av korn innehåller ferulasyra, en stark antioxidant som kan skydda huden mot solskador.

Antioxidanten finns visserligen också i tomater och majs, men en studie som gjordes i London 2000 visade att personer som drack öl fick i sig all ferulasyra – medan de som åt tomater bara fick i sig 1/4 av antioxidanten.

Flickr

Inte för att jag själv behöver någon anledning att dricka öl… Men du kanske känner någon annan som behöver veta detta? 

Dela gärna detta vidare så att fler kan upptäcka ölens storhet!