7 teorier om vad som händer efter döden.

Det är inte alls ovanligt att man redan i tidig ålder ställer sig själv frågan om vad som händer efter döden. Det är såklart en fråga som är väldigt svår att svara på – men en fråga där det finns många teorier och svar. Här är 7 teorier om livet efter döden.

1. Livet startar om på nytt.

De flesta har säkerligen varit med om en så kallad déjà vu. Men tänk om hela livet är en déjà vu? Det finns teorier om att våra liv går runt i cirklar och att det aldrig tar slut. En teori säger att vi kommer att leva om exakt samma liv igen – men vi har inget minne av att vi redan levt det livet tidigare.

Bild: Imgur

dejavu

2. Du åker till himlen.

Troligtvis en av de vanligaste teorierna bland svenskar. I bibeln heter det vi kallar för himlen ”det nya Jerusalem”. Det ska vara en spektakulär drömlik plats, där man ställs närmre Gud. Det kanske inte vore helt fel att vara på en sådan plats?

Bild: Imgur

himlen

3. Du startar ett nytt liv.

En teori som spinner vidare från punkt 1. Vi startar om på nytt – fast med ett nytt liv och en chans att göra saker och ting annorlunda. Teorin menar dock att vi inte kommer ihåg att vi levt ett annat liv tidigare och slår fast vid att vi inte kommer att få träffa våra nära och kära igen. Eller jo, det kanske vi gör – men vi minns dem ju inte…

Bild: Flickr

ingendod

4. Livet är en dröm.

Tänk om livet är en dröm? Tänk om vi inte ens finns? Ja, det finns en sådan teori också – att vi egentligen inte är människor. Det skulle kunna vara så att vi bara är någon slags materia. När vi dör vaknar vi helt enkelt upp – med vårt riktiga medvetande istället för ”drömmen” vi levt i.

Bild: Flickr

drom

5. Allt blir svart.

Det är lätt att säga att allting bara blir svart efter döden. Vi människor vet ju hur det ser ut när vi blundar – och eftersom att de döda blundar så kan man dra slutsatsen att det kommer se ut så när vi dör. Den teorin slår alltså fast att det inte finns något som helst liv efter döden.

Bild: Flickr

dodskalle

6. Vi programmeras om.

Ja, det kan låta sjukt, men det finns teorier som säger att vi kan jämställas med karaktärer från dataspel. Som ett vanligt first-person shooter-spel, eller som The Sims ungefär – fast mycket verkligare. Denna teori säger att vi helt enkelt bara programmeras om efter döden, men då beror det på vad den/det som simulerar oss vill göra med oss. Vi är alltså bara spelkaraktärer i ett väldigt, väldigt verkligt spel.

Bild: Flickr

kodning

7. Döden är en illusion.

Vad är tid? Det är ju vi människor som på något sätt ”uppfunnit” tiden – men fungerar det så i hela universum, att tiden passerar? Teorin om att döden är en illusion betyder också att vi aldrig dör. Eller, vi tror att vi dör, men det är bara en illusion – som hela livet är.

Bild: Flickr

illusion

Måndagen den 7 september klockan 21.55 är det premiär för TNT:s nya serie ”PROOF”, där vi får följa kirurgen Carolyn Tyler (Jennifer Beals) i hennes jakt efter svaret på frågan ”Vad händer efter döden?”. Här kan du läsa mer om PROOF. (Annons från TNT)

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.