7 vetenskapliga anledningar till varför alla borde sova naken.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna

En pyjamas kan verka mysig. Men det finns faktiskt flera anledningar till att alla borde skippa sovstassen och köra helt naturellt istället. Till och med vetenskapen gillar nakensovarna.

1. Man sover bättre.

Något som är nyckeln för en god nattsömn är att kroppens temperatur sjunker en aning. Enligt den här vetenskapliga artikeln är en lägre temperatur en naturlig del av kroppens sömncykel. Särskilt under djup sömn.

Om man har kläder på sig när man sover kan sömncykel bli störd. Den naturliga nedgången av kroppstemperaturen kan utebli för de som sover i pyjamas och man sover därmed inte lika bra.

2. Man känner sig sexigare.

Att vakna upp utan pyjamas med sin partner är en svårslagen känsla. Det kommer automatiskt att sätta en i ett sinnestillstånd av att man känner sig sexig och självsäker.

Om det första man gör på morgonen är att känna sin nakna hud mot sin partners är det rätt naturligt att kroppen känner sig åtrådd. Det här kommer leda till att självförtroendet ökar och man känner sig vackrare.

3. Man kan gå ner i vikt.

Det låter konstigt, men det stämmer faktiskt. Huffington Post skriver att människors sömnrytm kan påverka både det faktum att man tappar fett runt magen och sänker sitt kolesterolvärde.

Det här har främst att göra med att tillväxthormonerna ökar när man sover, samtidigt som kroppens kortisolvärde sjunker. Just kortisolvärdet är nyckeln för viktminskningen, då en avbruten sömn kan leda till att kortisolvärdet höjs. Effekten av detta blir ofta att man känner sig mer hungrig.

Med andra ord gör din obekväma pyjamas att du vaknar lättare, att kortisolvärdet höjs och att man på grund av det blir mer sugen att äta mer och oftare. De som sover näck slipper allt det här.

4. Tjejer vädrar sina intima delar.

På vissa sätt är tjejers underliv att jämföra med en regnskog. Klimatet där nere gör det till en plats där bakterier lätt frodas.

Forskaren Jennifer Landa menar att sova naken är ett hälsosamt sätt för tjejer att vädra sina intimaste delar och därmed låta underlivet andas.

5. Man har sex oftare.

Egentligen är det logiskt. Ju mer man är naken tillsammans med sin partner desto större är chansen att man ligger med varandra. Tillfällena för älskog ökar ju drastiskt bara trådarna på kroppen försvinner. Och vi mår bra av sex!

Doktor Landa, som vi nämnde, säger såhär om saken:

”Att sova naken uppmuntrar till sex och relationer med mycket sex är lyckligare relationer.”

Ökad intimitet kommer även leda till att hormonet Oxytocin ökar, och det är här är en riktigt bra grej. Så bara genom att nakenskeda med den du tycker om kan du reducera risken för depression och kanske också nakensova dig själv till en mindre stressad människa.

6. Man behöver inte duscha på morgonen.

Om man funderar på det, känns det ganska rimligt. En pyjamas gör bara att man blir varm och svettig under natten, och den där morgonduschen är oundviklig om du vill vara representabel när du lämnar hemmet.

Skippa pyjamasen och den där onödiga värmen försvinner. En sval och god nattsömn istället för svettigt och fett hår. Här borde valet vara enkelt.

7. Det är helt enkelt lättare

Efter en tung arbetsdag vill man ju ingenting hellre än att bara dyka in i den där härliga högen av kuddar och täcke. För de som nannar i födelsekostymen finns inga egentliga hinder när väl kläderna åkt av. Du har en motorväg utstakad till sömnen.

För pyjamasanvändarna återstår dock logistiska hinder. Det kan låta trivialt och som höjden av lathet, men det råder inga tvivel om att hämta och sätta på sig sin nattliga outfit är ett rejält fartgupp i väntat på sömnen. Ta bort det här steget i din avslutande kvällsrutin och du har plockat hem mycket värdefull sömntid.
Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna