8 anledningar till varför du borde äta ananas varje dag – punkt 2 är viktigast

Ananas är en av de mest nyttiga frukterna på vår planet, men personligen äter jag det inte så ofta under vinterhalvåret.

Jag har dock alltid gillat denna syrliga och något exotiska frukt – framför allt tycker jag det är gott att smaska i sig under varma sommardagar, eller att äta som ananas paj.

Men en daglig och mer regelbunden konsumtion av ananas har faktiskt många hälsofördelar.

Titta bara in dessa 8 punkter, så förstår du säkert varför jag ville dela den här listan med er 🙂

1. Vitamin C

Vitamin C är känd för att stimulera immunförsvaret och motverka sjukdomar.

Ett dagligt intag av en portion (en mindre kopp) ananas ger 131% av dagsbehovet för vitamin C.

Testa gärna att hacka upp några bitar ananas och ät till frukost varje morgon, i havregrynsgröt eller bara som den är.

2. Ananas kan motverka cancer

Cancer är en av de främsta dödsorsakerna i världen och det tyvärr inte något universalmedel som botar denna fruktansvärda sjukdom.

Däremot har det gjorts studier vid Buffalos universitet som visar att knallgula frukter och grönsaker kan kopplas ihop med en minskad risk för tjocktarmscancer.

Var tredje magcancer, var tredje kranskärlssjukdom och var tionde stroke beror på att vi äter för lite frukt och grönt, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

© Max Pixel

3. Ger starka ben

Ananas innehåller en del kalcium men framför allt mycket av mineralen mangan, enligt det amerikanska jordbruksdepartementets studier.

Kroppen behöver mangan för att bygga ben och stärka bindvävnaden och en portion ananas ger dig mer än 70% av det dagliga behovet av mangan. Inte så dumt, eller hur?

4. Reglerar blodtrycket

Ett av många närningsämnen som finns i ananas är kalium. Kalium är en viktig kärlvidgare och gör att blodkärlen klarar påfrestningar bättre.

Dessutom hjälper kalium till att förbättra blodcirkulationen, enligt en studie som presenterats i Journal of Hypertension.

5. Mot slemmig hals

Ananas innehåller rikliga mängder av bromelin, beteckningen på två enzymer som finns i ananas.

Ämnet tros kunna minska ansamlingar av slem i luftvägar och bihålor. De antiinflammatoriska egenskaperna i ananas kan också hjälpa dig att minska inflammationen i luftvägarna.

Så om du har lite rethosta som inte släpper, prova att äta lite ananasbitar! I värsta fall får du ”bara” i dig lite god frukt…

6. Bra för ögonen

Om du vill hålla ögonen friska, då kan ananas hjälpa dig.

Betakarotenet i ananas kan exempelvis hjälpa till att motverka vissa synproblem och ett högre intag av C-vitamin minskar risken för att utveckla grå starr, enligt kinesiska studier från 2016.

7. Förbättrar magsmältningen

Precis som flera andra frukter är ananas rik på både lösliga och olösliga fibrer.

Studier från universitetet i Hawaii har visat att tropiska frukter, däribland ananas, kan hjälpa mot magproblem som exempelvis förstoppning och gasbildning.

8. Förhindra åderförkalkning

Antioxidanterna som finns i ananas kan hjälpa till att förhindra åderförkalkning, genom att öka det goda kolesterolet (HDL-kolesterol) och minska det onda kolesterolet.

Studier har visat ett samband mellan ökat intag av antioxiderande vitaminer, såsom vitamin E och vitamin C, och minskad dödlighet i kranskärlssjukdomar.

Kom dock ihåg att ananas innehåller en del socker, så ät inte för mycket!

© Wikipedia

Att frukt var nyttigt för hälsan visste jag, men att ett dagligt intag av ananas hade så här många positiva hälsofördelar hade jag ingen aning om.

Dela gärna vidare denna listan om du tycker att alla dina vänner bör upptäcka fördelarna med denna härliga och tropiska frukt!