8 vanliga huvudvärkstyper – och varför de uppstår

Alla har någon gång haft huvudvärk. Och alla vet hur otroligt frustrerande det kan vara.

Ibland gör det mer ont än vanligt, och man kanske blir orolig för att det beror på något farligt.

Faktum är att huvudvärk kan kännas väldigt olika beroende på anledningen bakom den. Här nedan är de 8 vanligaste anledningarna till huvudvärk – och hur du undviker att drabbas.

Huvudvärk typ 1: Allergi

Allergier är en vanlig orsak till huvudvärk, eftersom de kan blockera bihålorna och skapa ett tryck i huvudet. Huvudvärk som orsakas av allergi kommer ofta i samband med rinnande och kliande ögon och smärtan känns i hela huvudet och ansiktet.

För att bota värk i samband med allergier kan du prova receptfri allergimedicin med antihistaminer som finns på apotetet, eller tala med din läkare om andra lämpliga mediciner.

Huvudvärk typ 2: Bihålor

Bihåleinflammation kan vara mycket smärtsamt och obehagligt. Det finns bihålor i pannan, i överkäken och i silbenet, som sitter mellan näsan och ögat och bakom näsan. När dessa blir inflammerade skapas ett tryck i huvudet och man kan få ont i kinderna, pannan eller tänderna i överkäken.

De allra flesta som får bihåleinflammation behöver inte söka vård, eftersom det brukar gå över av sig själv. Men om du har stora besvär med smärta i bihålorna ska du uppsöka läkare.

Huvudvärk typ 3: Oro och ångest

Om du är stressad är det inte ovanligt att du får huvudvärk. Se det som kroppens sätt att uppmana dig till att ta det lite lugnare.

Den här typen av värk känns ofta i pannan, och ibland runt huvudet som ett ”pannband”. 

Det bästa sättet att undvika ”stresshuvudvärk” är helt enkelt att stressa mindre. Du kan också prova olika avslappningsövningar eller att träna regelbundet. Glöm inte heller bort hur viktigt det är att sova ordentligt.

Huvudvärk typ 4: Kluster

Klusterhuvudvärk, eller Hortons huvudvärk, kan vara mycket intensivt och komma plötsligt. Smärtan sitter ofta kring det ena ögat, och det kan nästan kännas som att ögat är på väg att hoppa ut. 

Hortons huvudvärk börjar vanligtvis när man är mellan 20 och 40 är och brukar gå över i 65-årsåldern. Oftast får man huvudvärksattackerna under några veckor varje år, till exempel vår eller höst. En del får ont i längre perioder, ibland längre än ett år. Under en värkperiod är det vanligt att ett anfall utlöses av stress eller små mängder alkohol.

Även om smärtan kan vara mycket obehaglig så är det inte farligt. Kontakta dock läkare om du lider mycket av värken. Ingen vet riktigt varför vissa drabbas av detta, och det finns inte heller något botemedel som tar bort det helt. Det du kan göra själv för att lindra är att undvika alkohol under perioder av anfall och sova regelbundna tider. 

För att ta reda på andra orsaker som utlöser huvudvärken är det bra att föra en så kallad huvudvärksdagbok.

Huvudvärk typ 5: Koffein

Kaffe är en drog – tro det eller ej. Faktum är att om du vanligtvis dricker mycket kaffe och sedan plötsligt slutar kan du få problem med huvudvärk.

Lösningen är enkel: Trappa ner på kaffe och andra koffeindrycker. Om du har stora problem med huvudvärk kan du testa att skippa kaffet helt och se om det blir bättre.

Huvudvärk typ 6: Migrän

Migrän är akuta anfall av sprängande huvudvärk som oftast pågår i ett halvt till ett dygn. Värken blir värre vid fysisk ansträngning och om man rör på huvudet. Migrän kan utlösas av till exempel stress, hormonförändringar eller viss mat och dryck och risken att få migrän ökar om man har en släkting som har det.

Värken känns borrande, dunkande eller pulserande och sitter ofta på ena sidan av huvudet eller vid ena ögat, men den kan också vara dubbelsidig. Den som drabbas av migrän blir ofta överkänslig för dofter, ljud och ljus och kan ibland även kräkas. Det är också vanligt att synen påverkas.

Om du drabbas av migrän för första gången ska du uppsöka sjukvård för att utesluta att det inte är något annat. Detsamma gäller om du har migränanfall i flera dygn eller får plötslig intensiv huvudvärk som du inte känner igen.

Det finns olika mediciner som kan hjälpa mot migrän och om du har stora problem är det bästa att rådfråga läkare.

Huvudvärk typ 7: Spänningshuvudvärk

Det här är den vanligaste typen av huvudvärk som de flesta förmodligen känt av någon gång i livet. Det kan bero på sömnbrist, stress, dålig syn eller dålig arbetsbelysning. Du kan också få spänningshuvudvärk om du suttit mycket vid datorn.

Huvudvärkstabletter och vila hjälper ofta mot spänningshuvudvärk.

Huvudvärk typ 8: Matsmältningsbesvär

Ibland kan man få huvudvärk på grund av något man ätit – eller något man inte ätit. Om värken kommer samtidigt som man får magproblem kan det till exempel bero på matallergi. Men man kan även få huvudvärk om man är hungrig. 

Överkonsumtion av alkohol kan, som de flesta nog vet, också leda till huvudvärk. 

Det här är de 8 vanligaste orsakerna till huvudvärk. Kom ihåg att även om huvudvärk oftast är ofarligt så ska du alltid söka vård om du är orolig.

Dela gärna den här artikeln för att informera andra!

 

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna