9 positiva effekter dagliga kramar har på din kropp.

Det finns få saker som är så mysiga som att kramas. Jag älskar verkligen att kramas! Gärna länge och ganska hårt. De flesta håller nog med mig, till och med de som inte är så förtjusta i beröring brukar tycka om att kramas med rätt person. Och det är inte bara mysigt – det är bra för dig också. Det visar till och med vetenskapen. Här är nio positiva saker som händer i kroppen när du kramas.

1. Stärker förbindelsen mellan personer

Att kramas kan frigöra ett ämne som heter oxytocin från hjärnan, ett hormon som gör att man känner en starkare förbindelse till sin partner.

2. Gör kroppen avslappnad

Oxytocin gör även att vi känner oss mer avslappnade. Dessutom kan kramar göra att musklerna slappnar av.

3. Reducerar smärta

Än en gång: oxytocin. Vilket superhormon! Det stärker vårt immunförsvar och höjer vår smärttröskel. Att kramas kan också frigöra endorfiner, som blockerar smärta och ökar cirkulationen i kroppen.

721189-loving-senior-couple-outdoors


Bildkälla: Mostphotos

4. Lindrar depression

Att kramas kan öka produktionen av dopamin. Vid depression är i regel dopaminnivåerna låga i hjärnan.

5. Höjer humöret

Att kramas kan också öka produktionen av serotonin i hjärnan, som har en positiv effekt på humöret och stärker självkänslan. Det sägs att kramar ökar prestationsförmågan i skolan och på jobbet.

6. Lindrar stress

Att kramas reducerar stress, bland annat genom att nivåerna av stresshormonet kortisol minskar i blodet.

1544320-happy-excited-couple


Bildkälla: Mostphotos

7. Förbättrar hjärtats hälsa

Att kramas kan minska hjärtfrekvensen. I en studie utförd vid University of North Carolina slog hjärtat snabbare för de deltagare som inte hade någon kroppskontakt med sin partner. En lägre hjärtfrekvens hör i regel samman med lägre blodtryck.

8. Stärker immunförsvaret

Enligt en studie på 400 vuxna utförd av Dr Shelden Cohen klarar sig personer som får bra socialt stöd och regelbundna kramar bättre från infektioner. Som tidigare nämnt stärker oxytocin vårt immunförsvar, och reducerad stress har också inverkan på immunsystemet.

9. Minskar oro för att dö

Att krama någon eller något, till och med en kudde eller teddybjörn, har enligt en studie publicerad i Journal psychological science en lindrande inverkan på vår existensiella rädsla.

Källor: Spirit science, UNT.se, Wikipedia, Huffington Post och US News Health.

Som vanligt med forskning får man ta allt med en nypa salt. Men vi vet nog alla att det är bra för humöret att kramas, och att det är mysigt. Jag hade ingen aning om att det var SÅ HÄR bra dock. Dela vidare till någon som behöver en kram 🙂

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna