9 vanor du måste börja med idag om du vill stoppa demens och alzheimers innan det är för sent

Alla som är eller varit anhörig till någon med en demenssjukdom vet att de förändrar hela tillvaron.

Den vanligaste typen kallas Alzheimers och tyvärr finns inget botemedel mot denna jobbiga sjukdom. 

Men visste du att motion tre gånger i veckan kan minska risken att drabbas av demens, med hela 70 procent? 

Alzheimer är Sveriges vanligaste demenssjukdom och cirka 70 personer får diagnosen varje dag. 

Det finns visserligen symptomlindrade mediciner, men inget botemedel. 

Här är 9 vanor som ska skydda din hjärna mot demens: 

1. Sluta röka

Rökning skadar många delar kroppen, inklusive hjärnan. Studier har visat att rökare löper 45 procents högre risk för att drabbas av Alzheimers sjukdom, jämfört med icke eller ex-rökare.

Ytterligare ett skäl att fimpa!

2. Få i dig B12-vitamin 

B-vitamin kan bromsa och skydda mot demens. Forskare vid Karolinska institutet, University of Eastern Finland och finländska Folkhälsoinstitutet visade att ökade halter av vitamin B12 kraftigt reducerar risken för alzheimer bland äldre.

Med tanke på att 5-10 procent av äldre människor lider brist B12, så är extra viktigt att få sig detta. Goda källor till B12 är ägg, rom, skaldjur, kött och fisk.

© Pixabay

3. Bli mer aktiv

Försök att träna regelbundet, få ditt hjärta att pumpa och stimulera blodcirkulationen i kroppen. Motionera minst en halv timme varje dag för att förhindra kroniska problem.

Det är också bra att ha koll på sitt blodtryck. Höga blodfetter i medelåldern medför en ökad risk att ­drabbas av demens, enligt professor Miia Kivipelto vid Karolinska Institutet. 

4. Öka intaget av D-vitamin

Det finns en stark koppling mellan D-vitaminbrist och Alzheimers/demens. 

En stor amerikansk studie fråmn 2014 visade att allvarlig d-vitaminbrist ökade risken för Alzheimers med cirka 125 procent. ”Jag tror att d-vitamin kan vara en viktig bit i det här pusslet att förebygga alzheimers”, säger professor Miia Kivipelto till SVT

Försök komma ut i solen eller överväg att använda kosttillskott för att förhindra eventuella skador på din hjärnan under de mörka vintermånaderna.

5. Drick kaffe

Gillar du kaffe? Bra, för det kan bland annat skydda din hjärna.

Kaffe är en stark ­anti­oxidant med mycket magnesium och kan minska risken för Alzheimer med 50 ­procent. Enligt en italiensk studie från 2015 är det exakt en kopp om dagen som ska göra susen. 

koffe
© Pixabay

6. Skydda ditt huvud 

Det finns ett samband mellan kraftiga smällar mot huvudet och demens. En traumatisk hjärnskada fyrdubblar risken att utveckla Alzheimers sjukdom, skriver Hjärnfonden

Se därför alltid till att du har hjälm när du cyklar, är ute och rider, går på isen eller åker skidor. 

7. Alkohol är inte din vän

Att dricka för mycket alkohol ökar risken för demenssjukdomar. 

Det finns visserligen studier som tyder på att ett glas vin om dagen har en skyddande effekt mot Alzheimers. Men en stor ­alkoholkonsumtion sägs däremot motsatt effekt.

8. Hjärngympa 

Ganska logiskt egentligen – precis som en muskel behöver hjärnan träning för att må bra och fungera.

Försök därför att stimulera hjärnan med lekar, korsord eller spel. Var inte rädd för att prova nya saker, börjar du med något nytt tvingas hjärnan anstränga sig extra mycket.

Den mentala stimulansen ökar aktiviteten i de delar av hjärnan som påverkar minnet. 

© Pixabay

9. Stressa av – och sov! 

På senare tid har forskarna sett en allt mer tydlig koppling mellan stress och demens. Stress är dock väldigt individuellt, vilket gör det svårt att veta exakt hur detta påverkar utvecklandet av Alzheimers.  

Vad man dock vet är att sömen är väldigt viktig för hjärnan. Sömnstörningar kan leda till demens och allra störst är risken hos män med sömnstörningar, enligt en studie vid Uppsala universitet.  

Tillsammans kan vi hjälp till att öka kunskapen och förhoppningsvis få någon vi känner att ändra sina vanor till det bättre. 

Snäll hjälp oss att dela denna artikel vidare på Facebook!