Antika mosaiker hittades och nu fascinerar de en hel värld.

Museer över hela världen är fulla av otroliga föremål som gjorts av våra förfäder och ett besök är ofta som att resa tillbaka i tiden. Bara tanken på att vissa saker är tiotusentals år gamla kan vara svindlande. Men samtidigt finns det tyvärr många historiska platser och artefakter som gått förlorade. Ibland har dom helt enkelt glömts bort, men oroväckande ofta är det krig och människan själv som saboterat och förstört historiskt värdefulla föremål. Det är sorgligt att tänka på vad allt som gått förlorat under åren, men i det här fallet kunde något värdefullt räddas i grevens tid. I detta fall från den turkiska staden Zeugma, där gamla mosaiker från grekiska och romerska kulturer grävdes fram och fick skåda dagsljuset för första gången på 2 000 år. De levande färgerna och det fantastiska hantverket är häpnadsväckande. Mosaikerna erbjuder oss dessutom en viktig ininblick i livet för de människor som levde på platsen för tusentals år sedan. Ta en titt på dessa otroliga konstverk, som av ett mirakel kunde räddas och nu fascinerar tusentals människor världen över.

2007 började arkeologer gräva i Zeugma, en turkisk stad nära den syriska gränsen. Stora dammar skulle byggas och det planerade bygget hotade flera områden där forskare misstänkte att det fanns uråldriga föremål.

För att inte dessa vackra och betydelsefulla artefakter skulle försvinna under vattenmassorna började arkeologerna att gräva.

Och det visade sig att det fanns en hel del begravt under marken…

boredpanda.com

mosaik1

Eftersom delar av staden kunde översvämmas av en närliggande damm var det bråttom.

boredpanda.com

mosaik1

Arkeologerna grävde fram och hittade flera otroligt välbevarade mosaiker, de äldsta från 200 år f.Kr. Mosaikerna avbildar de 9 muserna, i grekisk och romersk mytologi ursprungligen benämningen på poesins gudinnor.

boredpanda.com

mosaik2

På den gamla grekiska och romerska tiden hade man dessa mosaiker i hemmet, ungefär på samma sätt som vi sätter upp en målning eller ett fotografi i dag. Det var ett sätt att dekorera sitt hus, men också ett ställningstagande för att visa vad han hade för intressen.

boredpanda.com

thalia

Detta är Thalia, en av de nio musorna; Hon ansågs vara komedins musa. Människor som bodde i Zeugma kunde beställa dessa till sina hem. Kanske denna husägare här en poet eller vetenskapsman?

boredpanda.com

bitarna

Vattnet hann ta en del av målningarna, men man lyckades rädda många som nu har återupprustats. Nu finns många på ett museum i Zeugma, det största samlingen i världen. Över 1700 kvadratmeter mosaik är samlat under ett tak.

boredpanda.com

mosaik3

Staden Zeugma har själv en lång och händelserik historia. Den grundades av en general i Alexander den stores arme, för att senare erövras av romarna 54 år f.kr. Det skulle vara en viktig stad i många århundraden framöver och fungerade som en slags brygga mellan det romerska riket i väster och det persiska riket i öster. ”Zeugma” betyder bro på antik grekiska.

Men efter att ha erövrats av perserna i år 253 minskade stadens betydelse och den föll i glömska.

boredpanda.com

greker

Tack vare dessa fantastiska mosaiker har dock staden hamnat i rampljuset igen. Visst är de vackra?

boredpanda.com

romarna

Denna mosaik avbildar havets gudar, Okeanos och hustrun Tethys.

boredpanda.com

gudar

Här ses Poseidon. Havets, källornas, flodernas och jordbävningarnas gud i grekisk mytologi.

boredpanda.com

poseidon

Mosaikerna är verkligen ett fantastisk hantverk, tillverkade av av olikfärgade små bitar av porslin, sten eller glas. Men förutom mosaiker fann arkeologer också smycken och andra föremål som folk använt vardagen, till exempel för att laga utrustning och verktyg.

boredpanda.com

mosaik9

Utgrävningarna pågår fortfarande i Zeugma, med nya upptäckter görs varje dag, tur för oss och kommande generationer!

Dela gärna vidare dessa otroliga fynd med alla historiaälskare du känner! Och glöm inte att gilla Newsner Historia för mer liknande artiklar i ditt flöde.