Äntligen! Forskare har hittat ett bär i regnskogen som dödar cancerceller.

Tyvärr har nog alla svenskar någon koppling till en av världens mest avskyvärda sjukdomar. Cancer. Jag är trött på att se mina närmaste människor lida och brytas ned, trött på det fruktansvärda som cancersjukdomar gör mot de drabbade och deras anhöriga. Hur ofta har jag inte drömt och hoppats på att någon, någonstans, ska presentera ett läkemedel som faktiskt utrotar cancer? Och tyvärr är vi inte där än, men förhoppningsvis når vi dit någon dag och den här nyheten ger mig i alla fall lite hopp.

Forskare i Australien har hittat ett sällsynt bär i regnskogen i norra Queensland. Bäret kommer från ett så kallat Blushwood-träd som bara växer i det området och nu har forskarna lyckats extrahera ett ämne från bären. Ett ämne som dödar cancerogena tumörer. I dag finns det behandlingar som tack och lov räddar många liv. Men ofta är behandlingarna i sig smärtsamma och farliga, och det är inte alltid de fungerar. Därför blir jag så glad när nya rön dyker upp.

Källa: youtube.

barpatrad

Den här banbrytande medicinen går under namnet ”EBC-46” och kommer snart att börja testas på människor.

Doktor Glen Boyle leder studien vid Berghofer Medical Research Institue i Australien och förklarar hur EBC-46 fungerar.

”Den fungerar egentligen på tre sätt: den dödar tumörcellerna direkt, stryper blodtillförseln och den aktiverar kroppens egna immunförsvar till att städa upp det som lämnas kvar”, säger han.

På Berghofers hemsida framgår det att veterinärer har använt EBC-46 på hundar, katter och hästar – med framgång. Ämnet injiceras direkt i tumören och på några dagar är den borta.

Källa: youtube.

hund

Forskarna har även testat läkemedlet i laboratorier och resultatet där stämmer överens med effekten på djur – ungefär 70 procent av försöken lyckas.

De här underbara och fantastiska bären bär alltså på en tidigare okänd hemlighet. Tyvärr låter ofta saker bättre än vad de är, och för tillfället vågar inte Dr. Boyle lova för mycket.

Det finns inga som helst bevis för att EBC-46 skulle fungera när cancern har spridit sig i kroppen, och dessutom måste tumören vara tillgänglig för en injektion. Men förhoppningsvis kan den här fantastiska upptäckten föra oss ett steg närmare en lösning.

Om studierna och de kliniska prövningarna ger goda resultat kommer självklart EBC-46 att hjälpa många människor.

”Kemoterapi används fortfarande eftersom att det är väldigt effektivt för många människor. Men EBC-46 kan kanske användas på människor som av någon anledning inte blir hjälpta av kemoterapi, eller för äldre patienter vars kroppar inte klarar av ännu en kemoterapi-behandling”, säger Boyle enligt The Guardian.

Källa: youtube.

barihand

Jag blev i alla fall eld och lågor när jag fick veta vad de här fantastiska bären kan göra. Allt som kan döda cancer är fantastiska upptäckter och jag hoppas att Dr. Boyle lyckas väl med EBC-46.
Dela de här fantastiska nyheterna med dina vänner och låt oss hoppas att Dr. Boyle gör fler framsteg!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna