Därför blir du mer kreativ när du dricker.

Har du också känt att de bästa idéerna inte kommer på jobbet utan efter några öl på puben? Kanske viftat bort det med att man tror att det är en bra idé bara för att man är full. Men forskningen visar faktiskt att du blir mer kreativ efter att ha druckit lite. Nu finns också den perfekta ölen för när du behöver lösa problem.

De flesta företag tillåter inte att man dricker på jobbet. Men för en del kanske det kan vara läge att överväga det här igen.
Det visar sig nämligen att (lagom mycket) alkohol kan hjälpa kreativt tänkande.

Forskare vid Universitet i Illinois har visat att personer med en promille-halt på strax under 0,8 var bättre på att lösa kreativa uppgifter än helt nyktra personer. Dock ska sägas att de blev sämre på minnestest. När man dricker har man svårare att fokusera på saker runt omkring sig också. En av anledningarna till att man inte kan köra bil onykter.
Men just kreativiteten och förmågan att nå ”aha”-upplevelser förbättras. Här har forskarna har kommit fram till att den mest kreativa nivån är på 0,75 promille. Så det är ju inte bara en mellanöl som gäller.

Exakt hur många det är kan förstår vara svårt att veta eftersom till exempel kroppsvikt och kön påverkar promille. Men med anledning av dessa forskningsresultat har våra vänner danskarna kommit med en genial idé: The Problem Solver. En ny öl som gör det enklare att hitta sin optimala kreativa nivå.

Gilla gärna Newsner Vetenskap om du gillade denna artikel.

The Problem Solver är en Pale Ale som har en ganska stark alkoholhalt på 7,1% och är dessutom 75 cl stor. På baksidan finns en skala över hur mycket man ska dricka om man är man respektive kvinna samt hur gammal man är.

Annons: Vill man vara riktigt säker på promillehalten köper man förstås en EU-godkänd alkomätare. Just nu med riktigt fin rabatt. (Dignita)