Bondens mark stod orörd i 130 år. Då hittade bröderna en karta och grävde upp något som fascinerar tiotusentals.

En avlägsen bondgård ute på landet är nog ingen plats där du förväntar dig att hitta ett stort skeppsvrak – men å andra sidan har historien ett kusligt sätt att göra sig påmind på de mest oanade ställena. Låt oss gå tillbaka till 1800-talets mitt, närmare bestämt i Amerika år 1856.  På den här tiden traffikerade de stora och iögonfallande hjulångarna floderna i USA. Ångbåten Arabia var ett av alla dessa fartyg som tuffade upp och ned längs den gigantiska Missourifloden. I september 1856 var hon på väg till Kansas, fullastad med 200 ton varor och ett antal passagere. Det var en helt rutinmässig resa, men den här ödesdigra dagen slog skeppet i ett nedfallet träd som rev upp stora delar av skrovet. Arabia sjönk nästan omedelbart ned i floddjupet och hela lasten gick förlorad. Under de kommande 130 åren har Missourifloden gradvis förändrats och den plats där Arabia förliste blev så småningom jordbruksmark. Skeppsvraket var spårlöst borta tills några lokala forskare började rota i historien. Med hjälp av kartor och andra instrument började de gräva efter fartyget. Vissa har jämfört deras upptäckt med Tutankhamon – när du bläddrar ned kommer du nog att förstå varför…

I september 1856 var hjulångaren Arabia på väg till Kansas, lastad med passagerare, 200 ton gods och en mula.

boat-10

Fartyget var en vanlig syn längs Missourifloden på 1850-talet.

Men efter att ha krockat med en trädstam, som slet upp stora delar av skrovet, var katastrofen ett faktum. Allt skedde på mycket kort tid.

steam1

Lyckligtvis kunde alla passagerarna ta sig till säkerhet, men de flesta var tvungna att lämna alla sina dyrbara ägodelar bakom sig. Tyvärr gick mulan under i djupet.

boat-12

I 132 år låg vraket i stort sett bortglömt under vatten, slam och jord. Det var helt enkelt inte så många människor som brydde sig om Arabia. Undantaget var en lokal, historieintresserad herre vid namn Bob Hawley.

Tillsammans med sina söner, han bestämde sig för att hitta fartyget.

boat-13

Hawley och sönerna använde en kombination av gammal och ny teknik för att lokalisera skeppet. De hittade gamla kartor och tog hjälp av en magnetometer, ett instrument som kan detektera järnföremål under mark och vatten.

boat-11

Så småningom fann de båten under en bondes jordbruksmark. Gårdens ägare hade i generationer hört en legend om att Arabia fanns någonstans under ägorna. Han gav Hawleys tummen upp för att börja börja utgrävningen.

boat-9

Det var ingen lätt uppgift. Dyr utrustning i form av bulldozers, grävmaskiner och borrar användes. Grundvattennivån var fortfarande hög, så de behövde pumpa bort omkring 20.000 liter vatten.

boat99

Långsamt började de hitta saker i leran. I november 1988 hade hela vraket grävts fram. Båten var fylld med en mängd olika tillhörigheter och föremål.

boat-7

Tack vare lerans konserverande egenskaper var det mesta otroligt välbevarat. Titta bara på den här barnskon i läder. Som ny!

boat-2

Leran förseglade objekten och så att inget syre kunde bryta ned materialet. Här ett välbevarad bokomslag med Shakespeares samlade verk.

bok1

De hittade också flera flaskor av fruktkonserver, helt intakta. Här fanns äpplen, krusbär, rabarber och fyra flaskor av körsbär och blåbär. Förmodligen skulle det smaka lika gott idag!

assosterd

Frukterna vad avsedda för att användas till pajer. Inget syre har kommit in i dessa flaskor på 150 år. Häftigt!

boat-4

Flera flaskor med fransk parfym hittades också. De uppges ha en ”behaglig doft” – trots över 130 år på botten. Prover av flaskorna sändes till internationella parfymföretag i New York, där de analyserades och kopierades. Många anser att dessa falskor är de äldsta, intakta parfymerna i världen.

otäckt1

En mängd syattiraljer i fint skick fann man också.

nålar

Upptäckten överträffade allas fantasi och det verkar som många av passagerarna hade gott om pengar. Flera lådor med cognac, vapen och smycken hittades.

pistol

Många föremål antyder personliga berättelser om passagerarna. Denna lilla docka hittades inlindad i en strumpa i en snickares verktygslåda. Kanske hade snickaren skulle ha köpt den till sin lilla flicka innan han klev på båten? Det är svårt att inte låta fantasin skena iväg…

boat-17-600x340

Bildkälla: Arabia Steamboat Museum/Facebook

Idag kan finns de flesta av dessa välbevarade objekt på Arabia Steamboat Museum i Kansas City. Jag skulle verkligen vilja åka dit någon gång.

Dela gärna vidare denna fantastiska upptäckt med alla dina historieälskande vänner!