Därför är det viktigt att du tar sovmorgon på helgen.

Gillar du att ligga och dra dig i sängen på helgmorgnarna? Grattis, då gör du nämligen helt rätt. Två efterföljande nätter med extra sömn kan minska risken för att drabbas av diabetes.

Vi jobbar allt mer och sover mindre under veckorna, vilket ökar risken för att drabbas av diabetes.
Studien, som genomförts på University of Chicago, visar att genom att sova ut ordentligt på helgerna så kan den negativa effekten av veckans hektiska schema motverkas.

Diabetes är dock inte den enda faran med att slarva med sömnen. Personerna som deltog åt en välbalanserad kost, men de som ofta sover lite i veckorna har en tendens att äta en mindre balanserad kost, vilket ökar risken för högt blodtryck, hjärtsjukdomar och övervikt.

19 frivilliga, alla vid god hälsa, ingick i studien.Deltagarna fick först sova åtta och en halv timme per natt i fyra raka nätter. Därefter fick bara sova fyra och en halv timme i fyra raka nätter. Sedan mättes personernas insulinkänslighet, alltså deras förmåga att reglera blodsockernivån.

Efter att ha sovit länge minskade känsligheten med 23 procent.
– I den här studien såg vi att det räcker med två nätter mer mer sömn för att ta igen sömn man förlorar i veckorna. Den förlängda sömnen motverkar de negativa effekterna vi får av att sova mindre, säger Josiane Broussard, doktor och forskningsprofessor vid University of Colorado.

Dela gärna den här med dina vänner och bekanta, så att de också får veta vikten av att sova ut på helgen!